Takamatka kasvaa

Ison talon isännistä ei tuntunut varmaankaan mieltäylentävältä, jos he syystä tai toisesta menettivät tilansa ja joutuivat renkipojan asemaan kyläyhteisössään. Samankaltaiset tunnot lienee nyt keskustan johdolla. Ylen viime viikon gallupissa perussuomalaiset olivat nousseet suorastaan maan suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen yli 23 prosentin kannatuksella. Samaan aikaan keskusta on jatkanut kravunkäyntiään, ja vain reilun 13 prosentin kannatus on historiallisen kehno pohjanoteeraus.

Miksi keskusta taantuu? Vika ei ole välttämättä puolueen johdossa, vaikka sitäkin väitetään, eikä myöskään puolueen ohjelmassa. Aika vain on nyt yksinkertaisesti sellainen, että keskustan on mahdotonta pitää puoliaan ärhäkämpiä vastaan.

Poliittinen keskustelu on pyörinyt Suomessa jo vuoden verran yhden ainoan asian ympärillä: pitääkö suomalaisten osallistua EU:n taloustalkoisiin Kreikan ja muiden hulttiomaiden pelastamiseksi? Niin kauan kuin tämä paljolti Timo Soinin nostattama kysymys hallitsee politiikkojen puheita ja toimia, keskusta on voimaton. Olosuhteitten pakosta se on joutunut tasapainoilemaan kannanotoissa puolelta toiselle, ja tällainen "toisaalta, toisaalta -politiikka" ei pure nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmastossa.

Uutta nousua keskusta voi odottaa vasta sen jälkeen, kun Suomessa puhutaan muustakin kuin Kreikan ja eurooppalaisten pankkien tukemisesta. Ehkä sellainenkin aika vielä nähdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.