Takamatka kasvaa

Ison talon isännistä ei tuntunut varmaankaan mieltäylentävältä, jos he syystä tai toisesta menettivät tilansa ja joutuivat renkipojan asemaan kyläyhteisössään. Samankaltaiset tunnot lienee nyt keskustan johdolla. Ylen viime viikon gallupissa perussuomalaiset olivat nousseet suorastaan maan suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen yli 23 prosentin kannatuksella. Samaan aikaan keskusta on jatkanut kravunkäyntiään, ja vain reilun 13 prosentin kannatus on historiallisen kehno pohjanoteeraus.

Miksi keskusta taantuu? Vika ei ole välttämättä puolueen johdossa, vaikka sitäkin väitetään, eikä myöskään puolueen ohjelmassa. Aika vain on nyt yksinkertaisesti sellainen, että keskustan on mahdotonta pitää puoliaan ärhäkämpiä vastaan.

Poliittinen keskustelu on pyörinyt Suomessa jo vuoden verran yhden ainoan asian ympärillä: pitääkö suomalaisten osallistua EU:n taloustalkoisiin Kreikan ja muiden hulttiomaiden pelastamiseksi? Niin kauan kuin tämä paljolti Timo Soinin nostattama kysymys hallitsee politiikkojen puheita ja toimia, keskusta on voimaton. Olosuhteitten pakosta se on joutunut tasapainoilemaan kannanotoissa puolelta toiselle, ja tällainen "toisaalta, toisaalta -politiikka" ei pure nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmastossa.

Uutta nousua keskusta voi odottaa vasta sen jälkeen, kun Suomessa puhutaan muustakin kuin Kreikan ja eurooppalaisten pankkien tukemisesta. Ehkä sellainenkin aika vielä nähdään.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.