Takinkääntöä

Muutama päivä takaperin saunoin sanavalmiin serkkuni kanssa. Löylyjen raukaisemana puin vahingossa aluspaitani väärinpäin. Sepä sitten kirvoitti välillämme raikkaan keskustelun takinkääntönä tunnetusta ilmiöstä.

Vanhaan aikaan takinkääntö taidettiin liittää ainoastaan jouluun, jolloin isä aattoiltana pujahti tekosyyn turvin ulos, käänsi lammasturkkinsa nurinpäin ja naamioon pukeutuneena esitti perheelleen odotettua joulupukkia. Politiikassa taitaa kyse olla kutakuinkin samasta asiasta: takki nurin, naamio päälle ja lahjojen jakoon.

Takinkääntö määritellään tavallisesti äkilliseksi, todelliseksi tai oletetuksi muutokseksi poliittisessa mielipiteessä. Sen katsotaan tapahtuvan usein ennen vaaleja, kun ehdokas yrittää vahvistaa asemaansa. Mutta voihan toki takinkääntöä laajemmin ymmärrettynä tapahtua muussakin, kuin poliittisessa kontekstissa. Voihan se olla myös myönteistä, vai voiko?

Internetiä selaamalla löytyy keskustelupalstoilta kiinnostavia esimerkkejä viimeaikaisiin hallitusneuvotteluihin liittyvistä käsityksistä ilmiöön.

Takinkääntäjinä on nähty jokainen neuvotteluihin osallistunut puolue. Mutta takinkäännöstä on syytetty myös perussuomalaisia, jotka eivät neuvotteluihin ole toistaiseksi osallistuneet. Tässäpä yksi kitkerältä maiskahtava esimerkki internetistä:

"Soini teki sen taas. Suuresta sukseesta huolimatta antoi piutpaut äänestäjilleen. Kuten jo aikaisemmin ennustin, niin Soinia ei kiinnosta hallitustyöskentely ja siten vastuunotto, vaan ulko-oven vieressä loikoilu ja siten helppo tie vastuun pakoiluun."

"Äänestäjiään Soini veti taas alahuulesta niin, että niskassa tuntui. Mutta suomalaisethan on kipua suvaitsevaisia ja siten heille voi tehdä vaikka lobotomian, ilman että he edes huomaavat koko operaatioita…"

"Tämänkin tempun takana Soinilla lienee jo visio 2014 EU-vaaleissa johon hän tähtää ihan täysillä ja luottaa siihen, että tämän hänelle feikkivaalien tulos kantaa hänet takaisin Brysseliin "isojen" kolpakoiden ääreen. No kansa saa sen mitä se tilaa, ihan kuten normaalissa lähiökapakassa. Vaikka tilaat "irishcoffeen" saat karhun keskarin."

Takinkääntö on toki tunnettua myös Raamatun teksteistä, mutta siitä käytetään kauniimpaa ilmaisua.

Apostolien tekojen kirjassa kerrotaan Saulin kääntymyksestä. Damaskoksen tiellä kristittyjen vainoojana tunnettu Saul sai ilmestyksessä nähdä Jeesuksen ja menetti samalla näkönsä. Tultuaan uskoon näkö palautui ja hänet kastettiin. Murhanhimoisesta vainoojasta tuli väsymätön saarnamies ja lähetystyöntekijä.

Taannoin uutisoitiin, kuinka lestadiolaiset kirkolliskokousedustajat ovat peruuttaneet äänestyksensä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden puolesta rukoilemisen suhteen. Tämä nähtiin myös takinkääntönä.

Olkoonpa kysymys politiikasta, uskonnosta tai mistä vain inhimillisen elämän piiriin liittyvästä asiasta, vakaumuksesta tai näkemyksestä, niin ihmisellä on aina mahdollisuus ja vapaus muuttaa kantaansa.

Onko se takinkääntöä vai ei, sen määrännee ainoastaan se, mistä näkökulmasta asiaa kukin tarkastelee.

Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkkokunnan Joensuun piispa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.