Taksipalvelut tuskin sentään romahtavat

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona taksiliikenteen avaamisen kilpailulle osana liikennepalvelulakia. Kuljettajat ilmaisivat vastustavansa uudistusta vielä tiistaina mielenilmauksessa, joka ruuhkautti Helsingin keskustan. Autojono havainnollisti, mitä pahimmillaan seuraisi nykyisestä asemapaikkavelvoitteen poistosta ja taksien pakkautumisesta ruuhka-Suomeen.

Kukapa haluaisi, että kaikki Suomen taksit siirtyisivät Helsinkiin tai edes maakuntakeskuksiin. Tahtomattaan kuskit kuitenkin osoittivat, että pahimmat uhkakuvat tuskin toteutuvat tai niillä on vähintään raja-arvonsa. Kilpailijoiden kerääntyminen yhteen paikkaan ei lyö leiville markkinataloudessa. Vapauttamisen tarkoituksena on, että markkinoiden näkymätön käsi ohjaa yrittäjät sinne, missä kysyntä ja tarjonta saavuttavat tasapainon.

Asemapaikkasääntelystä luopuminen on sitä suurempi riski, mitä syrjemmässä palveluja kaivataan. Aivan toivoton tilanne ei kuitenkaan ole maaseudullakaan. Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtajan Olli-Pekka Rantalan mukaan alan osittainen vapautus synnyttää uutta, pienimuotoista ja ei-ammattimaista liiketoimintaa (IS 19.4.). Joustava ajo voisi muodostaa esimerkiksi paikallisille matkailuyrittäjille lisätulonlähteen siellä, missä takseja ei luonnostaan liiku ruuhkaksi asti.

Valtion sääntelyn hellittämisestä voi seurata hyvää ja huonoa kuten Ruotsissa, missä kokemukset vastaavasta taksiuudistuksesta ovat ristiriitaiset. Rantalan mukaan markkinoita ja hintojen kehitystä seurataan. Uudistuksen vaikutuksia on tarkkailtava ja korjauksia tehtävä, jos aihetta ilmenee. Tiukempaan sääntelyyn voidaan myös tarvittaessa palata.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.