Taksipalvelut tuskin sentään romahtavat

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona taksiliikenteen avaamisen kilpailulle osana liikennepalvelulakia. Kuljettajat ilmaisivat vastustavansa uudistusta vielä tiistaina mielenilmauksessa, joka ruuhkautti Helsingin keskustan. Autojono havainnollisti, mitä pahimmillaan seuraisi nykyisestä asemapaikkavelvoitteen poistosta ja taksien pakkautumisesta ruuhka-Suomeen.

Kukapa haluaisi, että kaikki Suomen taksit siirtyisivät Helsinkiin tai edes maakuntakeskuksiin. Tahtomattaan kuskit kuitenkin osoittivat, että pahimmat uhkakuvat tuskin toteutuvat tai niillä on vähintään raja-arvonsa. Kilpailijoiden kerääntyminen yhteen paikkaan ei lyö leiville markkinataloudessa. Vapauttamisen tarkoituksena on, että markkinoiden näkymätön käsi ohjaa yrittäjät sinne, missä kysyntä ja tarjonta saavuttavat tasapainon.

Asemapaikkasääntelystä luopuminen on sitä suurempi riski, mitä syrjemmässä palveluja kaivataan. Aivan toivoton tilanne ei kuitenkaan ole maaseudullakaan. Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtajan Olli-Pekka Rantalan mukaan alan osittainen vapautus synnyttää uutta, pienimuotoista ja ei-ammattimaista liiketoimintaa (IS 19.4.). Joustava ajo voisi muodostaa esimerkiksi paikallisille matkailuyrittäjille lisätulonlähteen siellä, missä takseja ei luonnostaan liiku ruuhkaksi asti.

Valtion sääntelyn hellittämisestä voi seurata hyvää ja huonoa kuten Ruotsissa, missä kokemukset vastaavasta taksiuudistuksesta ovat ristiriitaiset. Rantalan mukaan markkinoita ja hintojen kehitystä seurataan. Uudistuksen vaikutuksia on tarkkailtava ja korjauksia tehtävä, jos aihetta ilmenee. Tiukempaan sääntelyyn voidaan myös tarvittaessa palata.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.