Talo vankalla kivijalalla

Lokakuun ensimmäinen.

Päivämäärästä tuli henkilökohtaisesti merkityksellinen vuonna 1985. Allekirjoitin työsopimuksen ensimmäiseen vakituiseen työpaikkaani. Se oli kotikaupunkini lehdestä Iisalmen Sanomista.

Ensimmäisiä juttukeikkoja oli todistaa, kun värikkään elämän elänyt SMP:n työministeri Urpo Leppänen vihki Ryönän myllyn Kiuruvedellä uusiokäyttöön. Paikalle piti tulla Pohjoismaiden suurimpia sahoja.

Ei tullut sahaa tai sirkkeliä, eikä poistunut työttömyys.

Elettiin sen ajan mediamurrosta. Lehtitalot kasvoivat ravakasti.

Talousnousulle tuli äkkipysähdys 1990-luvun alussa. Ennen sitä työnantajakseni oli vaihtunut Savon Sanomat, jonka taloudellista asemaa heikensi laman ohella aiemmin nähty taistelu yhtiön omistuksesta.

Yrityksen tervehdyttäjäksi pestattiin viime kesänä edesmennyt Toivo Yläjärvi. Taitavana yritysjohtajana ja muiden lehtitalojen myötävaikutuksella Yläjärvi luovi savolaisinstituution ohi vaarallisten matalikkojen.

Lokakuun ensimmäinen. Vuosi 2015.

Työuraa on takana 30 vuotta. Jos olen oikein laskenut, toimenkuvia on kertynyt kymmenen. Niin kuin elämässä yleensäkin, jokaisen hoitamisessa on ollut ilonsa ja haasteensa.

Alan valintaa ei ole tarvinnut kuitenkaan koskaan katua.

30 vuodessa media on kokenut täydellisen murroksen. Tuolloin 1980-luvulla uusinta tarjontaa edustivat Ylen rinnalle ilmestyneet paikallisradiot.

Nyt ovat tulleet voimalla internet ja some. Ne ovat median ohella laittaneet useita muitakin toimialoja miettimään toimintatapojaan.

Journalistisesti yhtälö on entinen. Lukijoille on tarjottava laadukasta ja luotettavaa sisältöä sillä erotuksella, että sisältöä tuotetaan useisiin julkaisukanaviin.

Mutta: Se mikä toimii lehdessä, ei ole välttämättä vietävissä suoraviivaisesti verkkoon. Ja päinvastoin. Molemmilla on roolinsa.

Laatuun kuuluu myös se, että sisältö kyetään tarjoilemaan lukijoille onnistuneessa muodossa. Lehdessä voidaan visualisoida hyvinkin näyttävästi, mutta netti avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia niin kuvalle kuin grafiikallekin.

Uutta ei sen sijaan ole, että median on toimittava vuorovaikutuksessa lukijoidensa, ylipäätään ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Jos joku väittää, ettei näin ole ollut aiemmin, ei tunne tiedotusvälineiden toimintaa tai on törmännyt toimittajaan, joka on hoitanut hommiaan laiskanpulskeasti norsunluutornistaan.

Toki sosiaalinen media lähentää lukijoita ja tiedotusvälineitä. Parhaimmillaan se antaa mahdollisuuden uudenlaiseen kommunikaatioon kuten on nähty. Ylilyöntien vaarat ovat ilmeiset. Sellaiselle laadukkaiden tiedotusvälineiden ei pidä antaa julkaisu- tai pitäisikö sanoa laukaisualustaa.

Savon Sanomissa eletään parhaillaan muutoksen aikaa. Moni on tullut kysymään, onko jotain erityistä tekeillä.

Ei mitään muuta kuin mistä olemme kertoneet. Piirustuspöydältä valmisteluun ovat edenneet lehden formaatin ja verkkopalvelun uudistukset. Haluamme palvella lukijoitamme entistäkin paremmin.

Talo ja sen perustukset ovat vankat. Tästä kertoo, että viime vuonna Savon Sanomat oli toimituksen kokoon suhteutettuna maan tehokkain uutiskone. Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan niin lehden kuin verkkopalvelun lukijamäärät kasvoivat.

Maakunnan etujen puolustaminen on Savon Sanomien perimässä. Se ei onnistu, jos mediatalolla ei ole valtakunnallista kaikupohjaa.

Mitä muuta haluamme tarjota?

Uutisia. Viihdettä. Elämyksiä. Oivaltavia näkökulmia.

Siinä eväitä hyvään journalismiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Ylipainosta ei varoitella suotta

Valintakokeen ongelmia ei pidä vähätellä

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Ruotsin on kuljettava Uudenmaan reittiä

Kouluverkkoon uusi solmu

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Perheiden jaksamisessa huolestuttavia eroja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.