Talouden pienen kasvun ei saa antaa sekoittaa päätä

Hallitus aloittaa tänään kaksi päivää kestävän puoliväliriihen, jossa käydään läpi hallitusohjelman toteutumista ja päätetään tarvittavista uusista toimista. Mitään suuria uutisia puoliväliriihestä on turha odottaa. Esimerkiksi kaikkia kiinnostavat ensi vuoden veroratkaisut hallitus aikoo tehdä vasta syksyn budjettiriihessä. Sekin tiedetään jo etukäteen, että uusia säästöpäätöksiä maanantaina ja tiistaina ei ole tulossa. Pääpaino on työllisyyttä parantavissa toimissa.

Hallitus pui puoliväliriihensä nyt tavallista myöhemmin. Riihen lykkäämistä kuntavaalien yli on perusteltu sillä, että näin saadaan uutta ja ajankohtaista tietoa talouden näkymistä. Jossain määrin taloustilanne onkin selkiintynyt ja vielä talvella vallinnut sumuisuus on hälvenemässä.

Suomen talouskehityksessä näkyy juuri nyt enemmän positiivisia merkkejä kuin vuosikausiin. Tähän saakka kasvu pitkään oli kotitalouksien kulutuksen varassa, mutta lounais- ja länsirannikolla sijaitsevat vientiyritykset ovat kevään korvalla saaneet uusia tilauksia, jotka valavat toivottua optimismia viennin kasvuun.

Talouden tutkimuslaitokset ovat jo varovaisesti nostaneet omia arvioitaan kuluvan vuoden talouskasvusta. Todennäköistä on, että samoin tekee myös yleensä tutkimuslaitoksia varovaisempi valtiovarainministeriö, kunhan se tuoreimmat arvionsa julkistaa.

Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman toimitusjohtaja Risto Murto totesi viime viikon lopulla, että jotkin talouden indikaattorit ennakoivat jopa 3 prosentin talouskasvua. Jos tällainen kasvu todella toteutuisi, parannus olisi viime vuosiin verrattuna huikea. Jalat kannattaa kuitenkin vielä pitää tiukasti maassa.

Valoisampien kasvunäkymien ei myöskään pidä antaa sekoittaa päätä hallituksen puoliväliriihessä. Minkäänlaista jakovaraa julkiseen talouteen ei ole syntynyt, eikä sellaista synny näkyvissä olevassa tulevaisuudessakaan, vaikka talouden kasvu kiihtyisikin. Julkisen talouden noin 10 miljardin kestävyysvaje ei ole hävinnyt mihinkään.

Hallituksen lupaus olla tekemättä puoliväliriihessä uusia säästöpäätöksiä on poliittinen kompromissi, joka juuri nyt ei vaikuta erityisen viisaalta. Jos talouden kasvu tänä vuonna todella on ennakoitua nopeampaa, olisi järkevä säästää ja rakentaa puskuria huonompien aikojen varalle. Vähimmäisvaatimus on, että puoliväliriihessä ei innostuta ainakaan elvyttämään.

Valtiovarainministeriö arvioi jo helmikuussa, että hallituksen keskeisimmät talouspoliittiset tavoitteet eivät toteudu: julkista velkaantumista ei vaalikauden aikana pystytä pysäyttämään ja työllisyysaste on jäämässä tavoitellun 72 prosentin alapuolelle. Tavoitteita ei saavuteta, vaikka talouskasvu tänä ja ensi vuonna olisikin nopeampaa kuin on ennakoitu. Lähemmäksi kannattaa kaikesta huolimatta koko ajan pyrkiä. Se edellyttää tänään ja huomenna järkeviä päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.