Talouden seuranta petti

Itä-Suomen yliopisto aloittaa yhteistoimintaneuvottelut kokonaan Kuopiossa toimivassa terveystieteiden tiedekunnassa. Alustavan arvion mukaan mahdolliset irtisanomiset, lomautukset ja osa-aikaistamiset koskevat noin 70 ihmistä eli noin 10 prosenttia henkilökunnasta.

Yt-neuvottelut käydään tiedekunnan heikentyneen talouden vuoksi. Viime vuonna talous jäi noin 2,4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, eikä käännettä parempaan ole odotettavissa kuluvana vuonna tai edes lähivuosina.

Syitä alijäämään on enemmän kuin yksi. Hammaslääkäreiden koulutuksen aloittaminen ja biotieteiden siirtyminen muista tiedekunnista terveystieteiden tiedekuntaan ovat tuoneet lisäkustannuksia. Rahoitusta ei kaikkeen toimintaan ole saatu edellisvuosien tapaan.

Hieman outoa kuitenkin on, että alijäämä ja sen suuruus paljastuivat vasta viime vuoden tilinpäätöstä tehdessä. Tällainen yllätys tarkoittaa sitä, että talouden seuranta on syystä tai toisesta pettänyt. Yliopistot eivät ole pörssiyhtiöitä, joissa nopeitakin käännöksiä tehdään kvartaalitulosten perusteella, mutta tarkasta talouden seurannasta on silti hyötyä.

Terveystieteiden tiedekunta profiloi Itä-Suomen yliopistoa. Sieltä löytyvät myös tieteellisen tutkimuksen kansainväliset keihäänkärjet. Toivottavasti ne eivät tylsy yt-neuvotteluiden seurauksena.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.