Talous on myös politiikkaa

Uusi Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 ei vastaa EU:n komission sisäisen asiakirjan mukaan todelliseen kaupalliseen tarpeeseen, vaan Venäjä pyrkii vain sen avulla eristämään Ukrainan (Kauppalehti 19.1.). EU käyttää tämänhetkisestä kaasuputkikapasiteetistakin vain reilua kolmannesta.

Suomi ja Saksa ovat olleet sitä mieltä, että kyse on puhtaasti taloudellisesta hankkeesta.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) II hallitus päätti kuutisen vuotta sitten, että Nord Stream -kaasuputken rakentaminen on pelkästään ympäristöpoliittinen kysymys. Luvan putkelle myönsi Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Hallitus halusi osoittaa, että poliittinen valta oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti ei puutu asioihin, joissa päätösvalta on riippumattomilla viranomaisilla.

Jälkikäteen arvioiden sekä Nord Stream 1 että suunniteltu Nord Stream 2 ovat kumpikin mitä suurimmassa määrin politiikkaa. Yli 1 200 kilometrin matkalle kaksi kaasuputkea kasvattavat siirtokapasiteettia niin paljon, että Venäjä voi lopettaa kaasun kuljettamisen Ukrainan maaperälle sijoitettujen putkien kautta. EU-maita onkin nyt helppo osoittaa sormella,että viis niistä sitten, Ukrainan tukemisesta ja Venäjän talouspakotteista.

EU ei voi estää yksityistä hanketta. Pitäisikö voida? Tuntuu, että kyllä pitäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Varastokirjaston paikasta väännetään jälleen

On puhuttava EU:n suunnasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.