Talous on myös politiikkaa

Uusi Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 ei vastaa EU:n komission sisäisen asiakirjan mukaan todelliseen kaupalliseen tarpeeseen, vaan Venäjä pyrkii vain sen avulla eristämään Ukrainan (Kauppalehti 19.1.). EU käyttää tämänhetkisestä kaasuputkikapasiteetistakin vain reilua kolmannesta.

Suomi ja Saksa ovat olleet sitä mieltä, että kyse on puhtaasti taloudellisesta hankkeesta.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) II hallitus päätti kuutisen vuotta sitten, että Nord Stream -kaasuputken rakentaminen on pelkästään ympäristöpoliittinen kysymys. Luvan putkelle myönsi Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Hallitus halusi osoittaa, että poliittinen valta oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti ei puutu asioihin, joissa päätösvalta on riippumattomilla viranomaisilla.

Jälkikäteen arvioiden sekä Nord Stream 1 että suunniteltu Nord Stream 2 ovat kumpikin mitä suurimmassa määrin politiikkaa. Yli 1 200 kilometrin matkalle kaksi kaasuputkea kasvattavat siirtokapasiteettia niin paljon, että Venäjä voi lopettaa kaasun kuljettamisen Ukrainan maaperälle sijoitettujen putkien kautta. EU-maita onkin nyt helppo osoittaa sormella,että viis niistä sitten, Ukrainan tukemisesta ja Venäjän talouspakotteista.

EU ei voi estää yksityistä hanketta. Pitäisikö voida? Tuntuu, että kyllä pitäisi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Keväällä pukkaa maahanmuuttovaaleja

Keitele Forest seuraa notkeasti ajan merkkejä

Käänteinen eläkepommi

Ruotsin hallitusratkaisu voi johtaa päättämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.