Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Antti Rinteen (sd.) hallitus asetti kunnianhimoisen työllisyystavoitteen. Hallituskauden aikana pitää syntyä 60 000 uutta työpaikkaa. Tavoitettaan hallitus on luvannut seurata säännöllisin väliajoin. Jos työllisyystavoitteessa ei pysytä, suunniteltuja menolisäyksiä joudutaan perumaan.

Vaikka Rinteen hallituksella ovat vielä kesäiset kuherruskuukaudet meneillään, hälyttäviä tietoja talouden suunnasta on alkanut ikävä kyllä tulla. Kolmen edellisvuoden ajan Suomen talous on kasvanut 2–3 prosenttia ja työllisyys on kohentunut, mutta Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa kasvua kertyi alle prosentin.

Huomionarvoista myös on, että talouden kasvu vaikuttaa jäävän vauhdittuneen kasvun tasolle vain kolmeksi vuodeksi. Finanssikriisin seurauksena kokonaistuotanto sukelsi niin pitkään, ettei sen aiheuttamaa lovea ole vieläkään paikattu.

Selvää on, että Suomen talous on haastavassa tilanteessa. Ulkomaankauppaa ei tehdä vientivetoisessa maassa entiseen malliin, ja kotitaloudetkin ovat alkaneet käydä pidättyväisemmiksi, vaikka alhainen korkotaso ruokkii pankkien luotonantoa ja edelleen lennetään lomalle sateita pakoon etelään lämpöön.

Kun kotimainen kysyntä ja ulkomaankauppa on alavireinen, yhtälö on sellainen, ettei sitä pidä sivuuttaa syksyllä käynnistyvissä työmarkkinaneuvotteluissa. Pöydälle nousee taatusti kolme vuotta sitten solmittu kiky-sopimus, jolla työaika piteni ilman palkkakompensaatiota. Työnantajat haluavat järjestelystä pysyvän, työntekijöiden mielestä siitä pitää luopua.

Talouden suunta lopulta ratkaisee, millaisiin sopimuksiin on varaa. Suomi on parantanut kilpailukykyään. Sillä tiellä on hyvä pysyä. Se on hyvinvointivaltion etu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Maanpuolustus nojaa yhä yleiseen asevelvollisuuteen

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Korona horjuttaa Kiinan suurvaltapyrkimyksiä

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Varkaus isossa roolissa sellutehdashankkeissa

Kuntien omistuksissa on puolensa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.