Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Pörssisäätiö kysyi äskettäin suomalaisilta, pitäisikö talousosaamisen olla oma ja kaikille pakollinen oppiaine peruskoulussa. Peräti 80 prosenttia oli sitä mieltä, että kyllä. Viesti on selkeä. Kansalaiset pitävät tärkeimpinä taloustaitoina arjen rahankäyttöä ja budjetointia sekä säästämistä ja sijoittamista. Myös kestävää kuluttamista pidetään tärkeänä.

Talousosaaminen olisi todella hyvä saada kansalaistaidoksi. Vielä se ei sitä ole. Jos olisi, ihmisillä ei olisi muun muassa maksuhäiriömerkintöjä niin paljon kuin nyt on.

Taloustaitoja sopii kyllä opettaa koulussa, mutta kokonaan uuden aineen mahduttaminen entuudestaan tiukkaan opetussuunnitelmaan merkitsisi tinkimistä jostakin muusta aineesta. Kyselyyn vastanneista lähes joka toinen olikin valmis pudottamaan tunteja uskonnosta ja elämänkatsomustiedosta. Seuraavina karsimisen kohteiksi kelpaavista aineista vastaajat mainitsivat ruotsin, kuvataiteen ja musiikin.

Talousosaamisen eriyttäminen omaksi aineeksi olisi keinotekoista ja falskia. Paljon järkevämpää olisi opettaa lapsille ja nuorille talouden perusasioita nykyistä enemmän esimerkiksi matematiikan, yhteiskuntaopin, kotitalouden – ja uskonnontunneilla. Silloin talousasiat tulisivat tutuiksi ikään kuin huomaamatta.

Talousasioissa on tärkeää asenne. Esimerkin voima on siinä suhteessa tavattoman suuri. Siten vanhemmat eivät voikaan väistää vastuutaan talousasioiden opettamisessa lapsilleen. Talousasioissa on myös merkityksellistä asioiden eettinen pohdinta. Peruskoulussa paras tunti siihen tarkoitukseen on nimenomaan uskonto tai elämänkatsomustieto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Itä-Suomen yliopisto vasta teroittamassa kynsiään

Kouluverkkoselvityksen alkulämmöt

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.