Talvi ei tule yllätyksenä

Savolaisetkin näkivät herättyään tiistaihin ripauksen edessä olevasta talvesta. Tieliikenteessä talventulo on johtanut perinteisesti runsaisiin kolareihin erityisesti ruuhkaisilla tieosuuksilla, kun "talvi yllätti autoilijat", kuten seuraavan päivän lehdet otsikoivat. Talvi ei tule kuitenkaan Suomessa yllätyksenä kuten eivät tule myöskään syksyn mustat, petolliset jäät tienpintoihin. Tiellä liikkuvat eivät ole vain halunneet varautua ajo-olosuhteiden muutoksiin, jotka ovat väistämättömiä neljän vuodenajan valtakunnassa.

Syitä lienee melkein yhtä paljon kuin autoilijoitakin. Osa syyttää kiireitään, osa hoksaamattomuuttaan. Osa luottaa erehtymättömään ajotaitoonsa, osa erinomaiseen ajoneuvoonsa. Lie joukossa jokunen, joka ei yksinkertaisesti piittaa itsensä ja kanssaliikkujiensa tieturvallisuudesta.

Kasvatuksen puutteen tiliin ei voi ensimmäisten talvikelien kolarisumaa panna. Valistuksen ja varoituksen sanoja on esitetty sinnikkäästi vuodesta toiseen. Jostain syystä oppi ei vain mene perille. Jos autoilijat eivät halua alistua viranomaisten määrittelemiin nopeusrajoituksiin, niin silloin pitää ottaa oma järki käteen ja ajaa vieläkin varovammin kuin liikennemerkit sallivat.

Autonsa sisällä moni kuljettaja tuntee hallitsevansa koko pientä maailmaansa. Tiellä hän on kuitenkin harvoin yksin. Näin jokainen autoilija on vastuussa itsensä lisäksi myös kaikista muista kulkijoista. Tiellä on oltava nöyrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.