Talvi ei tule yllätyksenä

Savolaisetkin näkivät herättyään tiistaihin ripauksen edessä olevasta talvesta. Tieliikenteessä talventulo on johtanut perinteisesti runsaisiin kolareihin erityisesti ruuhkaisilla tieosuuksilla, kun "talvi yllätti autoilijat", kuten seuraavan päivän lehdet otsikoivat. Talvi ei tule kuitenkaan Suomessa yllätyksenä kuten eivät tule myöskään syksyn mustat, petolliset jäät tienpintoihin. Tiellä liikkuvat eivät ole vain halunneet varautua ajo-olosuhteiden muutoksiin, jotka ovat väistämättömiä neljän vuodenajan valtakunnassa.

Syitä lienee melkein yhtä paljon kuin autoilijoitakin. Osa syyttää kiireitään, osa hoksaamattomuuttaan. Osa luottaa erehtymättömään ajotaitoonsa, osa erinomaiseen ajoneuvoonsa. Lie joukossa jokunen, joka ei yksinkertaisesti piittaa itsensä ja kanssaliikkujiensa tieturvallisuudesta.

Kasvatuksen puutteen tiliin ei voi ensimmäisten talvikelien kolarisumaa panna. Valistuksen ja varoituksen sanoja on esitetty sinnikkäästi vuodesta toiseen. Jostain syystä oppi ei vain mene perille. Jos autoilijat eivät halua alistua viranomaisten määrittelemiin nopeusrajoituksiin, niin silloin pitää ottaa oma järki käteen ja ajaa vieläkin varovammin kuin liikennemerkit sallivat.

Autonsa sisällä moni kuljettaja tuntee hallitsevansa koko pientä maailmaansa. Tiellä hän on kuitenkin harvoin yksin. Näin jokainen autoilija on vastuussa itsensä lisäksi myös kaikista muista kulkijoista. Tiellä on oltava nöyrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.