Talvisesta keväästä huolta ja hyötyä

Vanhan viisauden mukaan vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tähän sanontaan viittasi myös keiteleläinen maitotilayrittäjä Markku Paananen todeten, että vaihteleviin sääoloihin mukautuminen kuuluu ammattiin (SS 20.4.). Termisen kevään viivästymisen myötä maatalouden kevättyöt ovat siirtyneet. Mitä pidemmälle kylmyys jatkuu, sitä kiireempi tulee, kun töihin päästään.

Maatila- ja marjanviljely-yrittäjille yöpakkaset aiheuttavat huolta varsinkin, kun suojaava lumipeite samalla päivä päivältä sulaa. Katastrofia ei kuitenkaan maalailla.

Poikkeuksellisen kylmästä huhtikuusta on ollut joillakin aloilla hyötyäkin. Muun muassa metsäteollisuus ja kuljetusyritykset ovat iloinneet siitä, että pakkaset ovat pitäneet kelirikkoa loitolla. Raskaita puunkuljetuksia on voitu jatkaa tavanomaista pidempään (SS 21.4.). Toiveissa on, että aikanaan koittavasta kelirikosta tulee tavallista lyhyempi ja lievempi.

Kaupungeissa jäiset olosuhteet ovat viivästyttäneet hiekoitushiekan poistoa. Kuopiossa ja Varkaudessa ilmanlaatu on ollut kuluneella viikolla huono ja jopa erittäin huono, kun kylmyys on yhdistynyt poutaan ja tuuleen. Kuopiossa keskitetty hiekanpoisto alkaa tänään keskustasta.

Kirpeästä kelistä on voitu nauttia kaupunkialueiden ulkopuolella. Hiihtäjien kausi on pidentynyt ympäri Pohjois-Savoa ja hanki on kantanut myös muita luonnossa liikkujia.

Yksittäinen kylmä jakso ei kumoa teoriaa ilmaston lämpenemisestä. Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan päinvastoin lisääntyvän. Viivästynyt kevät ei sellaisenaan ole ääri-ilmiö vaan mahtuu normaaliin pitkän aikavälin vaihteluun.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.