Talvisodan henkeä

Maailmantalouden lama on koetellut kovasti Baltian pieniä, kohta kaksi vuosikymmentä sitten itsenäistyneitä tasavaltoja. Erityisen tiukalle on elämä mennyt Virossa ja Latviassa. Liettua on päässyt päässyt hieman helpommalla.

Viro on jo tullut pahimman yli, mutta ulkomaisiin velkoihin sortuneessa Latviassa talouden suursiivous on pahasti kesken. On kysytty, voiko pieni maa ylipäätään selviytyä ottamistaan ylisuurista lainoista. Kansallismielisistä keskusta-oikeistolaisista puolueista koottu hallitus on joutunut tekemään vain ikäviä päätöksiä, mikä ei ole tuntunut tietenkään mukavalta kenestäkään.

Viikonvaihteessa Latviassa käytiin maan eduskunnan, seimin, vaalit. Yleisesti povattiin varmaa tappiota istuvalle hallitukselle ja venäläisten Harmonia-puolueen nousua seimin suurimmaksi ryhmäksi ohi pääministeri Valdis Dombrovskisin johtaman Yhtenäisyyden. Latviassa venäläisten osuus on Baltian suurin, noin neljäkymmentä prosenttia koko väestöstä. Mutta kävi toisin kuin luultiin. Yhtenäisyys säilyi suurimpana puolueena 33 paikallaan ja venäläisten Harmonia jäi 29 paikkaan. Kaikkiaan Dombrovskisin johtama hallitusrintama sai selvän enemmistön.

Suomessa puhutaan aina "talvisodan hengestä" eli siitä, miten vaikeudet yhdistävät kansakuntaa. Ehkäpä Latvian syysvaaleissa oli jotain samaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.