Talvisodan henkeä

Maailmantalouden lama on koetellut kovasti Baltian pieniä, kohta kaksi vuosikymmentä sitten itsenäistyneitä tasavaltoja. Erityisen tiukalle on elämä mennyt Virossa ja Latviassa. Liettua on päässyt päässyt hieman helpommalla.

Viro on jo tullut pahimman yli, mutta ulkomaisiin velkoihin sortuneessa Latviassa talouden suursiivous on pahasti kesken. On kysytty, voiko pieni maa ylipäätään selviytyä ottamistaan ylisuurista lainoista. Kansallismielisistä keskusta-oikeistolaisista puolueista koottu hallitus on joutunut tekemään vain ikäviä päätöksiä, mikä ei ole tuntunut tietenkään mukavalta kenestäkään.

Viikonvaihteessa Latviassa käytiin maan eduskunnan, seimin, vaalit. Yleisesti povattiin varmaa tappiota istuvalle hallitukselle ja venäläisten Harmonia-puolueen nousua seimin suurimmaksi ryhmäksi ohi pääministeri Valdis Dombrovskisin johtaman Yhtenäisyyden. Latviassa venäläisten osuus on Baltian suurin, noin neljäkymmentä prosenttia koko väestöstä. Mutta kävi toisin kuin luultiin. Yhtenäisyys säilyi suurimpana puolueena 33 paikallaan ja venäläisten Harmonia jäi 29 paikkaan. Kaikkiaan Dombrovskisin johtama hallitusrintama sai selvän enemmistön.

Suomessa puhutaan aina "talvisodan hengestä" eli siitä, miten vaikeudet yhdistävät kansakuntaa. Ehkäpä Latvian syysvaaleissa oli jotain samaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Varastokirjaston paikasta väännetään jälleen

On puhuttava EU:n suunnasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.