Talvisodan henki jäi päälle

Kokoomuksella on paljon pelissä. Eduskuntavaaleihin on vajaat kaksi kuukautta, ja oikean laidan keskustalaisena pidetty pääministeri Mari Kiviniemi flirttailee jo demareiden kanssa veropuheillaan.

Pahimmillaan kokoomuksen gallup-alamäki johtaa vaalitappioon, pikaiseen ohittamiseen hallitusneuvotteluissa ja oppositioaikaan.

Puolueella on alle kaksi kuukautta aikaa katkaista yli puoli vuotta jatkunut kannatuksen mureneminen.

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puhui kaksi vuotta sitten talouden talvisodasta, johon maailmantalouden sukellus oli Suomen vetänyt.

Tarkan euron porukkana tunnettu kokoomus sai syvästä, mutta pelättyä lyhyemmästä lamasta lisähappea kannatukseensa. Suomalaiset näkivät sen todellisena valtionhoitajapuolueena.

Puolitoista vuotta talvisotapuheiden jälkeen oltiin intiaanikesässä. Aurinko paistoi myös kokoomukselle. Ylen teettämän puoluekannatusarvion mukaan puolueen gallup-luku oli heinäkuussa 23 prosenttia. Eroa SDP:hen 2,5 prosenttiyksikköä, keskustaan vielä enemmän ja perussuomalaisiin hurjat 13 prosenttiyksikköä.

Katainen kertoi uskovansa, että juuri valmistuneet pankkien stressitestit palauttavat luottamuksen eurooppalaisiin pankkeihin ja jäsenmaiden talouksiin.

Talvisodan piti olla sulaneiden hankien juttu.

Syksy tuli, aurinko meni muualle ja Irlannissa alkoi näyttää pahalta, vaikka maan pankeille tuli stressitestistä puhtaat paperit.

Suomalaisten epäilykset heräsivät: ensin konttasi Kreikka, kohta menee Irlanti. Milloin Portugali ja Espanja tai Saksa? Kestääkö euro?

Kriisitietoisuus puski kunnolla puseroon viimeistään, kun eduskunta hyväksyi joulukuussa 740 miljoonan euron takuut Irlannin talouden pelastamiseksi.

Kokoomuksen kannatuskäyrän pää oli pudonnut Ylen tammikuisessa gallupissa 20,4 prosenttiin, mutta vasta helmikuussa putosi poliittinen pommi. MTV3:n parin viikon takaisen gallupin mukaan sen kannatus on vain 19,8 prosenttia ja keskustan 19,3.

Kokoomus herätteli talvisodan henkeä, mutta Kreikan ja Irlannin talouskriisit saivat suomalaiset lopulta uskomaan sen tarpeeseen. Sitten puolue menee lupaamaan verolinjauksessaan arvonlisäverotuksen kiristämisen ohella alhaisempia tuloveroja kaikkiin tuloluokkiin.

Ylen Ykkösaamun toimittaja Jari Korkki kiteytti viime lauantaina monen mietteet: "Te haluaisitte alentaa tuloveroja, vaikka kaikki tietävät, että taskut ovat tyhjät."

Kokoomuksessa ei ilmeisesti uskottu vielä tammikuun lopulla, että tuuli on kääntynyt muuallakin kuin Pohjois-Afrikassa. Vyönkiristyksen vaateen viimein sisäistänyt suomalainen ei helpolla niele liian makeita lupauksia tai usko puheisiin talouden dynamiikoista.

Puolueella on kolme vaihtoehtoa: olla toimimatta, mukautua tuulen suuntaan tai mennä vaalipaniikkiin.

Yksilötason varoittava esimerkki on jo nähty naapuripuolueessa. Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi lupautunut kansanedustaja Kari Kärkkäinen meni tammikuussa vaalipaniikkiin ja kolisteli kolmen eri puolueen ovella loikkamielessä. Lopulta hän ei asettunut ehdolle ollenkaan.

Miehen uskottavuus poliitikkona mureni siinä sählingissä. Kokoomuksella ei ole varaa pieniinkään palasiin. Ei toki muillakaan isoilla puolueilla.

Kataisen puheiden perusteella kokoomus huomioi jo tuulen suunnan aiempaa paremmin. Hän sanoi lauantain Ykkösaamussa, että tuloveron kevennykset voidaan "kohdistaa hyvin pieni- ja keskituloisille".

Tuleeko sama viesti kohta selkeämpänä?

Veto olisi viisas ainakin sitä taustaa vasten, että MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman julkistama kysely ennakoi vähätuloisten äänestysaktiivisuuden nousevan ja entistä useamman kovatuloisen nukkuvan äänestämisen sijaan.

Mutta olisiko sitä taustaa vasten, että perinteisempi kannattajakunta, kovatuloiset, jättäisi äänestämisen vielä varmemmin väliin?

Aikaa on alle kaksi kuukautta.

lKirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.