Tanssin ilo on universaalia

Neljännen kerran miljoonat suomalaiset ovat tanssineet edustajiensa välityksellä. MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelman finaali sunnuntaina keräsi 1,5 miljoonaa katsojaa.

Ohjelman näkyvyys muussakin mediassa on ollut mittavaa. Varsinkaan iltapäivälehdet eivät ole jättäneet yhtään vinkkiä perkaamatta kasvattaakseen myyntiään. Myös ohjelman mainoskatkot lienee myyty viimeiseen sekuntiin asti.

Kohut ovat olleet kuitenkin suhteellisen ystävällisiä eikä skandaaleita ole ollut. Kilpailijat ovat keränneet suuren yleisön sympatiat.

Menestyksen takana on nerokas kansainvälinen formaatti. Jos katsotaan rahastuksen yli, nähdään tanssimisen riemu. Tanssi oli kaunista katseltavaa varsinkin kilpailun loppupuolella, jolloin oppilaiden taidot olivat karttuneet. Pukuloisto täydensi elämyksen.

Kuinkahan moni meistä tanssi ainakin varpaankärjen verran mukana? Jokaisessa ihmisessä sykkii rytmi, jonka sydämen lyönnit antavat. Pieni vauvakin nauttii rytmikkäästä liikunnasta.

Tanssin kieli on kansainvälinen, sitä ymmärretään kaikkialla. Sen voima puhuttelee ihmisiä ihonväriin ja säätyyn katsomatta. Tanssin ilo on köyhimmänkin ulottuvilla.

Brittiläinen koreografi Akram Khan on kuvannut tanssia kehon ja sielun luontaiseksi kieleksi, esi-isiemme ja lastemme kieleksi.

Tanssia on vuosikymmenien ajan pidetty myös syntinä ja joissakin uskonlahkoissa kaikenlainen tanssiminen tuomitaan edelleenkin. Raamatussakin karkeloidaan ja iloitaan ja tanssillista ohjelmaa on nykyisin mukana myös uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Ulla Järvi kirjoitti Salon Seudun Sanomissa (28.4.), että parinvalintaan ja kosiomenoihin liittyvä tanssi voi olla tulvillaan erotiikkaa, himoa ja rakkautta. Näiden tunteiden ilmaisemista on ihmisten luomassa tapakulttuurissa kautta aikain haluttu rajoittaa.

- Olen usein miettinyt, miksi uskonnollisissa piireissä tanssimista on pidetty syntinä, mutta ei esimerkiksi nyrkkeilyä. Miksi ihmistä saa lyödä kehässä, mutta hellä kosketus parketilla on sopimatonta? Jos Jumala loi meille liikkuvan kehon, miksemme saisi sitä myös liikuttaa?, Järvi kysyy.

Finaalissa oli mukana kaksi kilpailijaa, jotka joutuivat punnitsemaan läheisen ihmisen poismenon jälkeen jatkamistaan ja jaksamistaan. Järvi kertoo katselleensa Pirkko Mannolan tanssia ja ajatelleensa, miten lohdullista tanssi voi olla. Kun voimakas suru usein tuntuu fyysisenä "tyhjän sylin kipuna", on terapeuttista tuntea käsivarsillaan joku, joka koskettaa ja pitää kiinni.

On suuri virhe ajatella, että tanssi kuuluu nuorille ja kauniille. Suomalaisen tanssin historian ruumiillistuma on iältään, muttei olemukseltaan vanhus, Aira Samulin. Hän on muistellut kulkeneensa jo teini-ikäisenä esiintymässä sotilaiden virkistysilloissa. Ennen sotia tanssi oli syntiä ja sotien aikana kiellettyä. Samulin keksi steppaamisen, jota saattoi pitää taitolajina.

Samulin on kertonut, että pahimpina aikoina tanssi oli ainoita tapoja, joilla hän sai yhteyden skitsofreniaan sairastuneeseen tyttäreensä. Samulin on tehnyt nuorten parissa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä tanssin muodossa ja saanut siitä myös tunnustusta.

- Jokainen on tanssiessaan kaunis! Ei voi tanssia väärin. Ei saa ajatella, miltä näyttää, vaan miltä tuntuu, Samulin on sanonut.

Tanssi on mitä parhainta liikuntaa. Tanssii tähtien kanssa -kilpailun finalistit kertoivat saaneensa uuden vartalon harjoitusten myötä. Seitsemänkymppistä Mannolaa huonompikuntoisille ja vanhemmille ikäihmisille on kehitetty senioritanssi.

Siitä voivat nauttia liikkumiskyvyltään ja -taidoiltaan hyvinkin erilaiset ihmiset. Senioritansseja voi tanssia jopa istuen. Jo kymmenet tuhannet ikäihmiset ovat löytäneet niiden parista oman liikuntamuotonsa, ja varmasti myös ilon, joka kumpuaa samasta lähteestä kuin huipputanssijoiden esitysten hurma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.