Tappamisen loputtava

Syyrian presidentti Bashar al-Assad lupasi jokin aika sitten, että maassa järjestetään kansanäänestys uudesta perustuslaista. Kuka enää uskoo al-Assadin lupauksia? Presidentti ja hänen hallintonsa käyvät epätoivoista viivytystaistelua, jonka keinoihin katteettomat lupaukset ovat kuuluneet koko ajan.

Katteettomat lupaukset eivät ole vaarallisia, mutta hallituksen muut keinot ovat. Kansan protestit hallintoa vastaan alkoivat maaliskuussa muiden arabimaiden kansannousujen innoittamina. Vajaan vuoden aikana Syyriassa on YK:n arvion mukaan surmattu noin 5 000 siviiliä. Todellisuudessa uhrien määrä saattaa olla suurempikin.

Luotettavien arvioiden tekeminen on vaikeaa, sillä al-Assad rajoittaa ulkomaisten journalistien pääsemistä maahan. Syyriaan hallituksen kutsumana maahan päässyt kansainvälinen journalistiryhmä joutui sekin epäselvissä olosuhteissa aseellisen iskun kohteeksi ja ranskalainen toimittaja sai surmansa.

Toistaiseksi Syyria on onnistunut estämään myös kansainvälisen yhteisön puuttumisen asioihinsa. Toivo heräsi, kun Syyria salli Arabiliiton tarkkailijaryhmän pääsyn maahan. Ryhmä on kuitenkin joutunut tekemään työtään hallituksen tiukan valvonnan alla, mikä käytännössä on tarkoittanut sitä, että puolueeton tarkkailu on ollut mahdotonta.

Jo nyt onkin selvää, että missio on epäonnistunut totaalisesti. Arabiliiton tarkkailijat aloittivat työnsä joulukuussa, jonka jälkeen Syyriassa on tapettu ainakin 400 ihmistä.

Presidentti al-Assadin keskiviikkona kannattajilleen pitämä puhe kertoi, mistä on kysymys. Presidentti syytti länsivaltoja ja osaa arabimaista vehkeilystä Syyriaa vastaan. Kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoitukset ovat al-Assadin mielestä siis osa kansainvälistä salajuonta, joka tähtää hänen hallintonsa kukistamiseen.

Verilöyly Syyriassa on saatava loppumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.