Tappouhkaukset on otettava vakavasti

Kansalaiset kantavat suurta huolta poliitikkojen moraalista ja hyvä niin: vaaleilla valittujen yhteisten asioitten hoitajien on oltava heille osoitetun luottamuksen arvoisia.

Mutta joskus olisi "kansaksi" itseään kutsuvien syytä katsoa myös peiliin. Yhteiskunta ei ole missään nimessä perusteiltaan enää terve, jos yksittäisille kansanedustajille ryhdytään lukemaan mielivaltaisesti kuolemantuomioita internetin Facebookissa, kuten nyt on tapahtunut.

Joku tai jotkut ovat valinneet kahdensadan kansanedustajan joukosta aakkosjärjestyksessä 67 ensimmäistä, jotka kasvottoman kansalaismielipiteen mukaan estävät sananvapautta Suomessa ja ovat sen vuoksi ansainneet kuoleman. Sukunimensä vuoksi listalle on joutunut myös kolme pohjoissavolaista Hannakaisa Heikkinen sekä kaksi Kataista, Elsi ja Jyrki. Vihreitten eteläsavolainen edustaja Heli Järvinen tuohtui välittömästi omasta tuomiostaan ja jätti siitä rikosilmoituksen.

Näin pitää kansanedustajan ja poliitikon toimiakin. Kun eduskunta laatii Suomessa lait, sen on myös huolehdittava, että eletään niitten mukaan. Sananvapauslaki takaa kansalaisille oikeuden mielipiteittensä julkituomiseen, mutta laillisissa rajoissa. Kuolemantuomioiden summittainen langettaminen poliitikoille ei ole sananvapautta vaan yhteiskunnallista anarkiaa, jolla ei voi olla mitään sijaa kansanvallassa - ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Itsenäisen Suomen historiassa on koettu myös yksittäisten ihmisten ja ryhmien harjoittaman nyrkkivallan aikoja. Äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen ylimmän uhon vuosina 1920- ja -30-lukujen taitteessa toisinajattelevia äärivasemmiston kansanedustajia haettiin joskus jopa eduskunnan istunnoista ja muilutettiin heitä milloin Etelä-Pohjanmaalle, milloin itärajalle. Usein näitä "yleisen mielipiteen" antamalla oikeutuksella kidnapattuja kansanedustajia myös piestiin.

Lapualaisen nyrkkivallan laajetessa kansanvaltaiset puolueet ryhdistäytyivät ja sopivat keinoista, joilla laittomuus saatiin loppumaan. Nyt kahden, kolmen sukupolven ja kahdeksan vuosikymmenen kuluttua ollaan periaatteessa taas samassa tilanteessa: oltakoon poliitikoista mitä mieltä tahansa, niin kenelläkään ei ole oikeutta uhata heidän henkeään tai loukata heidän henkilökohtaista koskemattomuuttaan.

Internet ei saa olla paikka, jossa aikuiset ihmiset voivat leikitellä mielensä mukaan - ja viimeksi toisten kuolemalla ja tappamisella. Heli Järvisen tekemän rikosilmoituksen jälkeen ylimmät oikeusviranomaiset ovat todenneet, että kaikki kansanedustajiin kohdistetut tappouhkaukset otetaan tutkittaviksi riippumatta siitä, tekevätkö edustajat niitä ilmoituksen tai ei. Näin pitää myös menetellä.

Takavuosina monet viisaat unelmoivat, miten Suomi siirtyy internetin myötä todelliseen kansalaisyhteiskuntaan, jossa päätökset tehdään aina tavallisten ihmisten ehdoilla. Jos meno jatkuu nykyisellään, tulos on täysin päinvastainen: kansalaisterrorin yhteiskunta, jossa hiljainen enemmistö katsoo voimattomana pienten ääriryhmien älytöntä mellastusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vauraat alueet ovat ahneita

Työelämä muuttuu olosuhteiden pakosta

Huomisen historiaa

Budjetti kestää tai kaatuu pandemian mukana

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Tilastot vahvistavat luontobuumin

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.