Tarja Cronbergin synti

Naisiin pitäisi periaatteessa suhtautua kunnioittavasti aina ja kaikkialla.

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg on kuitenkin joutunut kokemaan julkisuudessa solvauksen, jota pahempaa ei voi enää kuvitella Suomen poliittisessa elämässä.

Maan suurimman päivälehden Helsingin Sanomien sivuilla kaupunkitoimittaja Kimmo Oksanen tuomitsi pohjoiskarjalaisen työministerin samaan halveksittavaan kastiin keskisuomalaisen ministerikollegan kanssa, koska hän "puhuu erikoisia" tai "oikeastaan vain toteuttaa tavanomaista maakuntalaista retoriikkaa, jonka ojan kyntäjänä elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on tullut tutuksi".

Mitä erikoista Tarja Cronberg on puhunut, mitä paljolti kaupunkilaisiin tukeutuvien vihreiden puheenjohtaja on tehnyt, että häntä aletaan verrata pahamaineiseen pekkaroijaan?

Tarja Cronberg erehtyi sanomaan Savon Sanomien ja viiden muun maakuntalehden haastattelussa, että Helsingin asunto-ongelmien helpottamiseksi olisi tuettava aluepolitiikkaa, jotta yritykset siirtyisivät pois pääkaupunkiseudulta.

Tätä ei tietenkään pitäisi ministerin sanoa ääneen tämän päivän Suomessa säilyäkseen terveen kirjoissa Helsingin johtavan älymystön ja poliittisen eliitin silmissä. Helsingin Sanomien ohessa Cronbergille ärähti välittömästi myös Vanhasen hallituksen asuntoministeri Jan Vapaavuori, joka taustaltaan on ennen muuta helsinkiläinen kunnallispoliitikko.

Isoimman oikeudella Helsinki vaatii itselleen aina ja kaikessa parhaat päältä ja hyvin usein vieläpä valtiovallan tuella. Helsingin ja sen lähialueiden rahoittaminen julkisin varoin ei ole aluepolitiikkaa, vaan "metropolipolitiikkaa", joka on jotain aivan muuta ja hienompaa.

Suomen etu vaatii pääkaupunkiseudun kasvattamista ja vahvistamista kaikin mahdollisin keinoin ja katsomatta lainkaan sitä, mitä samaan aikaan tapahtuu muualla valtakunnassa. Näin kulkee metropolin ahtaissa sfääreissä liikkuvien suuret ajatukset, joita ei maakunnissa asuvien maalaisten sovi missään nimessä arvostella.

Helsinki tarvitsee musiikkitalonsa kalleimmalle paikalle keskelle kaupunkia, vaikka kustannukset ovat karanneet jo tähtitieteellisiin korkeuksiin. Maakuntakeskusten musiikkikeskuksissa saataisiin ihmeitä aikaan muutamalla miljoonalla, mutta pääkaupungissa ei riitä edes sata miljoonaa.

Paljonko sijoitti valtio Vuosaaren uuteen satamaan samaan aikaan, kun Suomenlahden rannalla on Haminan uusi uljas satama jäämässä vajaakäyttöiseksi?

Vanhasen hallitus on sitoutunut kehittämään pääkaupunkiseudun asuntotuotantoa, siitä on paperilla selvät pukstaavit.

Hallituksen ensimmäinen ja tärkein tavoite on kuitenkin huolehtia, että koko maa voi hyvin. Siitä on olemassa vankat paragraafit ei vain hallitusohjelmassa, vaan jopa valtakunnan perustuslaissa.

Miksi helsinkiläinen asuntoministeri Vapaavuori ajaa yksisilmäisesti Helsingin asuntoasioita hintaan mihin hyvänsä?

Koko maan asuntopolitiikasta vastaavana hänen pitäisi yhtä lailla olla kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu maakuntien asuntokannalle, kun Helsinkiä ja sitä ympäröivää metropolia kasvatetaan poliittisin päätöksin?

Eikö ministeriä huoleta tai sureta ollenkaan se, että monissa maakuntien kaupungeissa seisoo valtion lainoittamia hyväkuntoisia kerrostaloja tyhjillään ja jopa purku-uhan alaisina?

Eikö Jan Vapaavuorta hetkauta yhtään, että mittava ja jopa tasokas asuntokanta seisoo tyhjän panttina ja hyödyttömänä samaan aikaan, kun Helsinkiin pitäisi rakentaa kalliilla rahalla ja moninkertaisella hinnalla koko ajan uutta - yhteiskunnan suoralla tai epäsuoralla tuella?

Työministeri Tarja Cronberg teki lehtihaastattelussaan aivan oikean havainnon: olisi viisaampaa sijoittaa työtä maakuntiin kuin ahtaa Helsinki entistä enemmän täyteen ihmisiä ja asuntoja yhteiskunnan tuella.

Cronbergin oman puolueenkaan helsinkiläinen ydinjoukko ei liene kovin innostunut puheenjohtajansa aluepoliittisista näkemyksistä.

Pisteet kuitenkin työministerille: joskus on uskallettava sanoa totuus jopa omille - ja jopa sillä uhalla, että tulee leimatuksi Mauri Pekkariseksi.

Uudessa superministeriössä meillä on nyt arvoisensa ministerit - ainakin meidän maalaisten mielestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.