Tarkempi tapa verrata

Lukioiden välisiä eroja on tähän saakka mitattu vain ylioppilaskirjoitusten arvosanojen tai lukion päättötodistusten avulla. Näissä vertailuissa parhaiten ovat yleensä menestyneet muutamat suurten kaupunkien lukiot.

Vertailuja onkin aiheesta arvosteltu. Parhaiten menestyneisiin lukioihin hakeutuvat parhaiten menestyneet oppilaat. Siksi ylioppilaskokeen tulokset eivät kerrokaan siitä, mikä on lukiossa annettavan opetuksen taso.

Suomen Tietotoimisto julkaisi viikonvaihteessa lukiovertailun, joka on tehty toisella tavalla. Vertailussa on mitattu sitä, miten ylioppilaskokeen arvosanat poikkeavat peruskoulun päättötodistuksen arvosanoista.

Tässä vertailussa huomionarvoista on, että listan kärjessä on runsaasti ruotsinkielisiä lukioita. Yksi selitys on, että kaksikieliset oppilaat tekevät pitkän vieraan kielen kokeen toisella äidinkielellään.

Vertailussa monet pienet lukiot menestyvät hyvin. Kyse saattaa olla pienten koulujen kohdalla sattumasta, mutta myös siitä, että niissä aidosti on annettu oppilaille hyvätasoista opetusta.

Ehkä tärkein tulos kuitenkin on, että erot lukioiden välillä ovat lopulta pieniä. Se on hyvä asia. Asuinpaikka tai koulun suuruus eivät välttämättä ratkaisekaan saadun opetuksen tasoa. Koulutuksellisen tasa-arvon kannalta uutinen on huojentava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.