Tarkempi tapa verrata

Lukioiden välisiä eroja on tähän saakka mitattu vain ylioppilaskirjoitusten arvosanojen tai lukion päättötodistusten avulla. Näissä vertailuissa parhaiten ovat yleensä menestyneet muutamat suurten kaupunkien lukiot.

Vertailuja onkin aiheesta arvosteltu. Parhaiten menestyneisiin lukioihin hakeutuvat parhaiten menestyneet oppilaat. Siksi ylioppilaskokeen tulokset eivät kerrokaan siitä, mikä on lukiossa annettavan opetuksen taso.

Suomen Tietotoimisto julkaisi viikonvaihteessa lukiovertailun, joka on tehty toisella tavalla. Vertailussa on mitattu sitä, miten ylioppilaskokeen arvosanat poikkeavat peruskoulun päättötodistuksen arvosanoista.

Tässä vertailussa huomionarvoista on, että listan kärjessä on runsaasti ruotsinkielisiä lukioita. Yksi selitys on, että kaksikieliset oppilaat tekevät pitkän vieraan kielen kokeen toisella äidinkielellään.

Vertailussa monet pienet lukiot menestyvät hyvin. Kyse saattaa olla pienten koulujen kohdalla sattumasta, mutta myös siitä, että niissä aidosti on annettu oppilaille hyvätasoista opetusta.

Ehkä tärkein tulos kuitenkin on, että erot lukioiden välillä ovat lopulta pieniä. Se on hyvä asia. Asuinpaikka tai koulun suuruus eivät välttämättä ratkaisekaan saadun opetuksen tasoa. Koulutuksellisen tasa-arvon kannalta uutinen on huojentava.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.