Tarpeellinen takuu

Asuntokauppa on yksi talouden tarkimmista kuumemittareista. Se on jopa niin tarkka, että se mittaa kuumeen, vaikka tauti ei vielä ole iskenyt päälle. Niinpä asuntokauppa viime syksynä hiljeni hyvissä ajoin ennen kuin jo päällä ollut finanssikriisi puhkesi reaalitalouden alamäeksi ja työttömyyden kasvuksi. Asuntokauppojen määrä laski syksyllä yli viidenneksen ja asuntojen hinnat halpenivat.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puhuu Kauppalehden haastattelussa (5.1.) "psykologisesta lukosta", joka estää asuntokauppaa. Termi ei ole kovin hyvä. Kun ihmiset ovat epävarmoja työpaikoistaan, he eivät ymmärrettävästi ole valmiita lainaamaan rahaa suuriin ja kalliisiin hankintoihin. Kyse ei ole psykologiasta, vaan normaalista ja terveestä varovaisuudesta.

Tosiasia kuitenkin on, että asuntokauppa ei käy. Se taas merkitsee muun muassa sitä, että tänä vuonna uusia asuntoja rakennetaan reilusti vähemmän kuin viime vuonna, jolloin aloitettiin noin 25 000 asunnon rakentaminen. Kun rakentaminen vähenee, kasvaa työttömyys rakennusalalla. Erään arvion mukaan työttömien määrä alalla nousee joulukuun 18 000:sta jopa 33 000:een maaliskuun loppuun mennessä.

Asuntoministerillä on hyvä ehdotus, jolla asuntokauppaa hyvinkin voitaisiin piristää. Jos asunnon tänä tai ensi vuonna ostanut joutuisi työttömäksi, valtio maksaisi jonkin aikaa osan asuntolainan koroista ja pankit eivät vaatisi lainan lyhennyksiä. Tällainen valtion asuntolainatakuu voisi rohkaista niitä asunnon tarpeessa olevia, jotka epävarman taloudellisen tilanteen vuoksi eivät uskalla asuntokauppoihin ryhtyä.

Takuuta kannattaa kokeilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.