Tarpeeton ja kallis paperi

Energiatodistus tulee pakolliseksi myös vanhoille pientaloille ensi vuoden alkupuolelta lähtien. Tosin ennen vuotta 1980 valmistuneet pientalot tarvitsevat todistuksen vasta 2017 alkaen.

Lakiehdotuksen tarkoittama paperi on tarpeeton ja maksaa jopa 700 euroa. Jos nimittäin papereita ei ole, energiatehokkuuden laskentaan käytetään asetuksen liitteistä löytyviä arvoja. Työ kestää pätevältä todistuksenlaatijalta useita tunteja, mutta silloinkin lopputulos voi pitää paikkansa vain hyvällä tuurilla.

Energiatehokkuuden laskenta perustuu rakennuslupapiirustuksiin, joita rakennusta tehdessä on joko noudatettu tarkalleen tai sitten ei. Jos on noudatettu, todistuksen tieto pitää todennäköisesti paikkansa. Jos piirustuksia ei ole noudatettu, koko energiatodistuksen voi saman tien panna uunin pesään.

Kiinteistön energiatodistuksista paras on sähkö- ja kaukolämpölasku. Nykyään energiayhtiöt säilyttävät asiakkaidensa vuosikulutustietoja monen vuoden ajalta, joten energiatodistuksen saanti olisi helppoa ja järkevää eikä se maksaisi satasia.

Todennäköisesti käy niin, että yritykset järjestävät energiatodistuksen antamiseen pätevöittävää koulutusta kuntotarkastajille, jotka käyvät esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä kiinteistön joka tapauksessa läpi. Pelko kalliista paperista voi siten olla ennenaikainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.