Tarpeeton ja kallis paperi

Energiatodistus tulee pakolliseksi myös vanhoille pientaloille ensi vuoden alkupuolelta lähtien. Tosin ennen vuotta 1980 valmistuneet pientalot tarvitsevat todistuksen vasta 2017 alkaen.

Lakiehdotuksen tarkoittama paperi on tarpeeton ja maksaa jopa 700 euroa. Jos nimittäin papereita ei ole, energiatehokkuuden laskentaan käytetään asetuksen liitteistä löytyviä arvoja. Työ kestää pätevältä todistuksenlaatijalta useita tunteja, mutta silloinkin lopputulos voi pitää paikkansa vain hyvällä tuurilla.

Energiatehokkuuden laskenta perustuu rakennuslupapiirustuksiin, joita rakennusta tehdessä on joko noudatettu tarkalleen tai sitten ei. Jos on noudatettu, todistuksen tieto pitää todennäköisesti paikkansa. Jos piirustuksia ei ole noudatettu, koko energiatodistuksen voi saman tien panna uunin pesään.

Kiinteistön energiatodistuksista paras on sähkö- ja kaukolämpölasku. Nykyään energiayhtiöt säilyttävät asiakkaidensa vuosikulutustietoja monen vuoden ajalta, joten energiatodistuksen saanti olisi helppoa ja järkevää eikä se maksaisi satasia.

Todennäköisesti käy niin, että yritykset järjestävät energiatodistuksen antamiseen pätevöittävää koulutusta kuntotarkastajille, jotka käyvät esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä kiinteistön joka tapauksessa läpi. Pelko kalliista paperista voi siten olla ennenaikainen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.