Tarvitaan toinen kierros

Jari Tourunen

Jalkapallo ei ole Suomen ykköspalloilulaji. Se on kuitenkin kansainvälisesti merkittävin pallopeli, jossa Suomi ei ole kovin hyvin pärjännyt.

Suomi-futis tarvitsee kipeästi kansainvälistä menestystä. Siihen on vuosia ollut edellytyksiä, mutta arvokisat toisensa jälkeen ovat jääneet käymättä.

Suomalaisten menestymisestä ovat vastanneet naisten maajoukkue sekä miesten puolella yksittäiset pelaajat, jotka ovat onnistuneet luomaan kansainvälisen ammattilaisuran.

Palloliiton puheenjohtajan paikalta voi näköjään edetä presidentiksi saakka. Jälkikäteen tietenkin voi ihmetellä, mitä hyötyä Sauli Niinistöstä oli suomalaiselle jalkapallolle. Varmasti kovan profiilin yhteiskunnallisesta vaikuttajasta toivottiin jonkinlaista keulakuvaa, ja sellainen myös saatiin. Mutta siihen se jäi. Menestystä ei tullut, ei taloudellista eikä pelillistä.

Tällä kerralla valitaan todennäköisimmin puheenjohtaja, jolla on jalkapallotausta.

Ennakkoon vahvimmat ehdokkaat ovat Pertti Alaja sekä KuPSin puheenjohtaja ja omistaja, liikemies Ari Lahti. Muita ehdokkaita ovat Lasse Lehtinen, Hannu Tihinen ja Göran Enckelman. Myös entisestä Sanomien johtajasta Hannu Syrjäsestä on puhuttu, vaikka ehdokkuus ei ole ainakaan vielä virallista.

Entinen huippumaalivahti ja Palloliiton varapuheenjohtaja Alaja on todellinen lajijyrä, vähän kuin Kalervo Kummolla jääkiekossa. Hän tuntee sekä kotimaisen että ulkomaisen jalkapallon ja lajivaikuttajat. Alajalla on ansionsa siinä, että Suomen maajoukkueluotseiksi on saatu huippuvalmentajia ulkomailta. On aika vaikea kuvitella, että Roy Hodgson olisi tullut Suomeen pelkästään rahan perässä.

Savolaistaustainen liikemies Ari Lahti on ennakkoveikkauksissa Alajan ykköshaastaja.

Lahti on menestynyt liiketoimissaan ja luonut merkittävän omaisuuden. Hän pelasti maineikkaan kuopiolaisseuran ja käytti myös omia rahojaan nostaakseen KuPSin takaisin Veikkausliigaan. KuPSin nousu tuli jopa vuoden etuajassa, mutta siitä huolimatta seura on vakiinnuttamassa paikkansa liigassa sekä menestynyt myös eurokentillä.

Lahden vahvuuksia on kiistaton talousosaaminen, hyvä lajituntemus omistajan näkökulmasta sekä laaja yhteiskunnallinen suhdeverkosto. Kansainvälisiä kontakteja pidetään Lahden heikkoutena, mutta täysin perusteettomasti. On hänellä niitäkin.

Lahti osaa ehdokkaista parhaiten hankkia rahaa ja luoda toimintaedellytyksiä. Juuri tästä on kysymys, kun mietitään, miten rakennetaan perusta lajin suosion lisäämiseksi ja kansainvälisen menestyksen varmistamiseksi.

Lahdella on kiistattomat näytöt myös siitä, ettei hänellä mene puurot ja vellit sekaisin missään roolissa–ei seurajohtajana eikä liikemiehenä.

Alajan valinta ei ole enää täysin varma, vaikka jokin aika sitten tehdyn kyselyn mukaan hän olisi äänestyksessä ylivoimainen.

Alajan etumatkaa kaventaa hänen rötösmenneisyytensä. Vaalin alla on kaivettu esiin hänen saamansa vanha lahjustuomio sekä luottokorttiepäselvyydet varapuheenjohtajakaudelta.

Alajan töppäilyt ovat olleet julkisuudessa aikaisemminkin, mutta isolle joukolle valitsijoita tiedot ovat silti uusia. Rötöstelyjen kaivaminen julkisuuteen saattaa vaikuttaa valitsijoiden ratkaisuihin.

Toinen seikka, joka voi suistaa ennakkosuosikin piikkipaikalla liittyy vaalitapaan. Jos sääntöuudistus hyväksytään viikonloppuna, ehdokkaan on saatava ensimmäisellä kierroksella yksinkertainen enemmistö puolelleen. Jos kukaan ei saa vähintään 50 prosentin kannatusta, kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta menee toiselle kierrokselle.

Juuri tämä toinen kierros tasoittaa puntit. Jos ja kun sääntöuudistus voittaa, veikkaan toiselle kierrokselle Alajaa ja Lahtea.

Toisella kierroksella tilanne muuttuu jännittäväksi. Luultavasti ehdokkaista ainakin Kuopion lyseon kasvatti Lasse Lehtinen yrittää siirtää kannattajansa Lahden taakse. En epäile hetkeäkään, etteivätkö Lehtinen ja Lahti olisi paiskanneet kättä kannatuspuheenvuoroista toisella kierroksella.

Lahden taakse liikehdintää on varmasti laajemminkin. Alaja kun on selvästi enemmän ristiriitaisia tuntemuksia herättävä kuin korrektin ja joviaalin oloinen Lahti.

Palloliitto saa tällä kerralla vahvan johtajan. Valinnassa onkin kyse siitä, halutaanko uudistua vai palata vanhaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.