Tasa-arvoon on matkaa

Siniristiliput liehuvat tänään kautta Suomen kuopiolaiselle kirjailijalle Minna Canthille ja tasa-arvoisuudelle, erityisesti sukupuolten yhdenvertaisuudelle.

Vaikka Suomi on maailmanlaajuisesti tasa-arvon kärkimaita, niin tavoitteen täydelliseen toteutumiseen on yhä pitkä matka. Joskus tuntuu, että tuo matka on jopa kasvamassa.

Suomessa naiset ovat kyllä nousseet jo maan merkittävimpiin tehtäviin - presidentiksi ja pääministeriksi saakka. Monissa ennen kovin miehisissä ammateissa ovat naiset jo enemmistönä. Mutta samanaikaisesti meillä on esimerkiksi siirtolaisnaisia, jotka joutuvat elämään kotimaassaan vallitsevien miehisten normien mukaan.

Aivan oma surullinen lukunsa ovat Suomen tuodut kansainvälisen naiskaupan puolustuskyvyttömät, näkymättömät uhrit. Missä on heidän ihmisarvonsa, kuka puolustaa heidän oikeuksiaan häikäilemättömiä ihmiskauppiaita tai suomalaisia seksinostajia vastaan?

Minna Canth ei kaihtanut sanomasta suoraan, mitä mieltä hän oli naisten tai muiden sorrettujen ihmisarvon polkemisesta. Kuopiossa hän marssi keltään kysymättä köyhien hoitolaitoksiin ja kuvasi niiden olot sellaisina, kuin ne olivat.

Suomessa taloudellinen eriarvoisuus on kasvanut jo vuosia ja kasvaa edelleen. Jos Minna eläisi, hänet näkisi varmaan seisomassa jonain päivänä leipäjonon hännillä kyselemässä, mikä ihmiset on ajanut siihen pisteeseen. Erityisesti vaalien edellä maailmaa yritetään parantaa erilaisilla vaatimuksilla. Minnan tapa oli kuitenkin tehokkaampi: hän levitti ihmisen eteen tosiasioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.