Tasan sata

Netistä löytyvä Nomen est omen -testi laskee sukunimellesi eliittikertoimen.

Palvelu hyödyntää julkisten tietokantojen statistiikkaa ja laskee muun muassa kaikki sukunimellä esiintyvät ylioppilaat aikaväliltä 1640-1899, taiteilijoiden ja kansanedustajien lukumäärän sekä kaikki sukunimeä kantaneet sotavainajat. Nimen harvinaisuudesta saa lisäpisteitä, kuten myös maininnoista biografioissa.

No niin. Arvatkaapa kuinka paljon Jokelinissa on eliittiä?

Tasan sata.

Monokkelini oli pudota konjakkilasiin, kun tulos ilmestyi ruudulle. Yhtäkkiä kaikki kirkastui. Synnynnäinen elitismi selitti suosikkisarjani Frasierin sekä haltioituneen suhteeni erikoisoluisiin, eurooppalaiseen modernismiin ja nahkatakkien tuoksuun. Sekä myös etäisen suhteeni jääkiekkoon, kotihousuihin ja muuhun juntteiluun. Sekä siihen, että sain koulun pihalla kuulla olevani pellen kakara.

Vertaileva haku paljasti kuinka ylhäisessä yksinäisyydessä todella olen. Esimerkiksi Saarikosken eliittikerroin on vain 17 prosenttia, Kekkosen vaivaiset 11 prosenttia ja Aalto jää surkeaan viiteen prosenttiin. Vain Sibeliuksen kanssa olen samaa kastia. Molemmat satasen poikia.

Olen saanut vanhemmiltani varsin eri käsityksen sukumme jaloudesta. Vaari oli erään luonnehdinnan mukaan "jonkun laukkuryssän poika". Suvussa on teloitusjonosta karanneita kommunisteja, ateisteja ja aseistakieltäytyjiä.

Miten tällainen sakki voi olla eliittiä?

Ilkka Malmberg tutki syväluotaavasti sosiaaliluokkien periytymisestä Kuukausiliitteen 5/2009 lehtijutussa Isännät ja rengit.

Oliko vanhempiesi lapsuudenkodissa kirjahylly, puhuivatko he kieliä tai omistivatko viinilaseja? "Niin hassulta kuin se tuntuukin, vastauksesi riippuvat siitä, omistitteko sata vuotta sitten maata." Malmbergin mukaan jo se, ettei isovanhemmistaan tiedä juuri mitään, puhuu sen puolesta, että suku on entisaikaan ollut talotonta kansaa.

Malmberg lähestyi aihetta Suomen kuuluisimpien maalausten kautta. Uuttera toimittaja sai selville, että Schjerfbeckin maalauksessa tanssikenkiä jalkaan sovittavan kauniin ja yläluokkaisen tytön lapsenlapsenlapsenlapsi tekee 2000-luvulla mallin töitä. Akka ja kissa -maalauksen kerjäläiseukon jälkeläisillä elämä ei sen sijaan ole ollut yhtä prameaa.

Sukututkimukset osoittavat, että syrjäytyminen ja hyväonnisuus ovat periytyviä ominaisuuksia. Malmbergin löytöjen mukaan esimerkiksi nykypoliitikkojen isovanhemmat ovat lähes järjestäen olleet talollisia ja ammatinharjoittajia.

Suomi on edelleen luokkayhteiskunta. Eliitti on aina ollut eliittiä, ja köyhät köyhiä.

Niin myös Jokelineilla. Vaarini oli näyttelijä ja mummo teatterin puvustaja aikana, jolloin teatteri oli kiero nälkätaiteilijan ammatti. Tästä huolimatta kolmesta lapsesta kaksi päätyi teatteriin, ja kuudesta lapsenlapsesta kolme on nyt teatterialalla tai pyrkimässä. Minä, siskoni ja serkkuni olemme pellen kakaroita jo toisessa polvessa.

Ensimmäisen pellen jälkeläisistä vain setäni valitsi journalismin, eikä hänen lapsistaan ole näillä näkymin tulossa näyttelijöitä. Ja kas kummaa, heillä pyyhkii oikein hyvin.

Kun silmäilen testin tuloksia tarkemmin selviää lopulta elitismin todellinen syy.

Jokelineja on elossa alle 50. Ylioppilaita vuosina 1640-1852 on vain 2 kappaletta, 1853-1899 välillä vain yksi. Kuvataiteilijoita, kansanedustajia tai biografioita ei ole. Sodissa kaatuneita ei muka myöskään ole. Kansalaissotaa testissä ei tosin ole otettu huomioon.

Kaikki eliittipisteet tulevat nimen harvinaisuudesta, eivät suvun uroteoista. Sukuni tarina on pyyhkiytynyt historian lehdiltä kuin koira varistaa kirput turkistaan.

Se on minulle suuri helpotus. Suuren kertomuksen puuttuessa on helpompi tulla miksi tahansa.

Ja niin meidän mielestäni tulisikin kohdata maailma: takertumatta menneisyyden saavutuksiin, avoimina, kirkkaina ja jalosukuisina kuin aurinko.

Kirjoittaja on Savon Sanomien ajankohtaisosaston kesätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.