Tasavero ei houkuta

Savon Sanomien ja viiden muun maakuntalehden Taloustutkimuksella teettämä mielipidekysely verotuksesta antaa yhden selvän tuloksen: suomalaisten selvä enemmistö ei kannata tasaverotusta eli sitä, että kaikki maksaisivat tuloistaan veroa prosentuaalisesti yhtä suuren osan.

Tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että tasaverotus sopii Suomeen melko tai erittäin huonosti.

Vaihtoehto tasaverotukselle on progressiivinen verotus, joka tarkoittaa sitä, että mitä suuremmat tulot ihmisellä on, sitä suuremman prosentuaalisen osuuden hän maksaa tuloistaan veroa. Progressiivista verotusta pidetään tasaverotusta oikeudenmukaisempana tapana rahoittaa julkisen vallan tehtävät.

Vaikka mielipidekyselyn tulos on selvä, kannattaa kuitenkin pohtia Suomen verotuskäytäntöä hieman tarkemmin. Progressiivisuus ulottuu vain palkkatulojen valtionverotukseen. Kunnallisvero on tasavero: jokainen maksaa tuloistaan tietyn prosentin kunnan kassaan. Myöskään pääomia ei veroteta progressiivisesti.

Itse asiassa verotus ei meillä ole niin kaukana tasaverotuksesta kuin monet saattavat kuvitella.

Ja toinen asia. Progressiivista verotusta pidetään tasaverotusta oikeudenmukaisempana, niin kuin edellä jo todettiin. Voi kuitenkin esittää vastakysymyksen: onko oikeudenmukaista, että työstä ja ahkeruudesta rangaistaan niin, että hankituista euroista suurempi osa otetaan yhteiseen käyttöön?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.