Tasoissa

MTV3:n viikontakaisen puoluegallupin jälkeen ennustin, ettei olisi ihme, vaikka Perussuomalaiset nousi jo seuraavassa puoluegallupissa SDP:n ja keskustan rinnalle. Juuri näin tapahtui. Yllättävää on oikeastaan vain se, että nousu tapahtui näin nopeasti.

Perussuomalaiset on nyt Helsingin Sanomien uuden gallupin mukaan yhtä suuri kuin demarit ja keskusta. Kokoomukseen eroa on enää 2,3 prosenttia. Jos oletetaan, että jokaisen puolueen mitatun tuloksen vaihteluväli on 3,5 prosenttia, niin tulosta on mahdollista tulkita myös siten, että kaikki neljä puoluetta ovat kutakuinkin tasoissa. Hypoteettisestihan kokoomuksen kannatus voisi siis olla virhemarginaalin alapäässä 18,45 % (20,2 - 1,75) ja Perussuomalaisten tai SDP:n yläpäässä eli 19,65 % (17,9 + 1,75).

SDP:n ja keskustan johtajat vaikuttavat neuvottomilta, sillä he eivät osaa eivätkä halua juuri kommentoida kyselyiden tuloksia. Kokoomuksen johto sen sijaan myöntää, että Perussuomalaisista on vahvasti tulossa potentiaalinen hallituspuolue ja puheenjohtaja Timo Soinista jopa pääministeriehdokas.

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vahvuudeksi voidaan lukea se, että hän kykenee nopeasti tunnustamaan realiteetit ja sanomaan asiat ääneen, tuli mitä tuli. Realiteetti on, että Soini on yksi neljästä pääministeriehdokkaasta ainakin siihen saakka, kunnes vaalit on käyty.

Ilta-Sanomien tuoreen nettikyselyn mukaan puolet vastanneista pitää Soinia suurimpana pääministeriehdokkaansa. Keskustan Mari Kiviniemeä kannatti kolmannes. Kyselyyn oli torstaihin mennessä tullut reilut 31 000 vastausta.

Gallupit ja erilaiset mielipidekyselyt ovat tietenkin suurta sirkushuvia. Gallupeilla ei pystytä ennustamaan vaalien tulosta kovinkaan tarkasti, mutta suuntaa antavia ne ovat. Erilaisten kyselyjen, kuten vaikkapa Ilta-Sanomien tuoreen nettikyselyn, ennustearvo on vielä surkeampi. Mutta eivät nekään ole merkityksettömiä.

Spekulaatiot ja arviot vaalituloksesta kuuluvat demokraattiseen poliittiseen keskusteluun. Vaikka ne tuskastuttavat poliitikkoja, etenkin niitä, joita veikkaukset eivät hemmottele, palvelevat mittaukset demokratian toteutumista ja vahvistumista. Gallupit, erilaiset kyselyt sekä netin vaalikoneet kiinnostavat äänestäjiä ja ruokkivat innostusta, joka puolestaan vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Äänestysprosentin nousu olisi parasta, mitä suomalaiselle demokratialle voisi tapahtua. Jos siihen tarvitaan Perussuomalaisten boostaama protesti, niin se on arvokas viesti siitä, että kansalaisten mielestä politiikan ja poliitikkojen on muututtava.

Demareille Perussuomalaiset ovat todellinen uhka monella tavalla. SDP ei ole onnistunut opposition suurimpana puolueena. Viesti on monista hyvistä yrityksistä huolimatta jäänyt epäselväksi.

Yksi suuri huolenaihe SDP:lle on Vaasan vaalipiiri, joka on vahvaa aluetta persuille. Eräiden arvioiden mukaan puheenjohtaja Jutta Urpilainen saattaa olla jopa vaarassa pudota eduskunnasta, jos Perussuomalaiset menestyy hyvin eikä SDP saa isoa vaihdetta silmään.

Urpilaisen mahdollisuudet jatkaa SDP:n johdossa näyttävät ylipäänsä heikoilta: puheenjohtajuuden säilyttäminen edellyttäisi vähintään toiseksi suurimman puolueen asemaa, eikä henkilökohtainenkaan läpimeno vaaleissa ole täysin varmaa.

Vaalien lähestyessä kolmen suuren puolueen puoluetoimistoissa mietitään kuumeisesti, millä Perussuomalaisten kiito saadaan pysähtymään. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että persut on henkilöitynyt Soiniin. Hän antaa suurimman osan haastatteluista ja kulkee tilaisuuksissa ympäri maata osoittamassa tukeaan persujen muille ehdokkaille.

On hieman yllättävää, että poliittiset kilpailijat eivät ole pyrkineet haastamaan avoimiin väittelyihin muita perussuomalaisia. Soinin ohi tähtääminen saattaisi tuoda kilpailijoille osumia. Esimerkiksi viikolla nähdyssä tv-keskustelussa persujen puoluesihteeri Ossi Sandvik näytti jäävän kollegoidensa Mikael Jungnerin (sd.) ja Timo Laanisen (kesk.) jalkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.