Tauti muiden joukossa

Maailman terveysjärjestö WHO julisti viime viikolla, että sikainfluenssapandemia on ohi. Julistus on herättänyt kriittistä keskustelua siitä, liioiteltiinko sikainfluenssan vaarallisuutta.

WHO:n pandemiavaroitus annettiin runsas vuosi sitten. H1N1-virus lähti liikkeelle Meksikosta. Virus tappoi etenkin lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia. Pelättiin, että mustan surman tavoin virus kulkee yli maailman ja miljoonia kuolee.

Nyt tiedetään, että sikainfluenssaan on runsaan vuoden aikana kuollut 18 400 ihmistä maailmassa. Suomessa kuolleita on 44. Se on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

WHO:n pandemiajulistus perustui sen alaisen hätätilakomitean arvioon. Komitean jäsenten henkilöllisyys on paljastettu. Heistä kolmasosa on saanut tukea lääketeollisuudelta. Tämä on poikinut väitteitä, että pandemiajulistus annettiin, koska suuret lääkeyritykset käärivät tähtitieteellisiä summia virusta vastaan kehitetyillä rokotteilla.

Kun pandemiaan varaudutaan, on toimien pohjana aina pahin skenaario. Se ei tällä kertaa toteutunut, mutta siitä ei voi tehdä johtopäätöstä, että varautuminen oli turhaa. Jos pahin olisi toteutunut ilman varautumista, viranomaisia syytettäisiin siitä, että he löivät tehtävänsä laimin.

On myös muistettava, että sikainfluenssavirus kiertää yhä maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että Suomessa tauti jälleen kaataa ihmisiä petiin marras-huhtikuussa eli samaan aikaan kuin normaalit kausi-influenssat. Ärhäkätkin epidemiat voivat olla mahdollisia.

Noin kolmasosalla suomalaisista ei ole suojaa virusta vastaan. Viime talvena hankittuja rokotteita on edelleen runsaasti käyttämättä. Suoja on helppo hankkia. Jos sitä ei vielä ole, se kannattaa hankkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.