Tavalliset venäläiset eivät paljon välitä

Venäjän nykyjohto ei ole peitellyt sitä, että mahdollinen Suomen Nato-jäsenyys ei ole sen mieleen, vaikka kysyttäessä presidentti Dmitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin ovatkin diplomaattisesti muistuttaneet ratkaisun olevan Suomen oma asia. Putin on kuitenkin todennut, ettei Suomen jäsenyys parantaisi maailmanrauhaa.

Medvedeviä ja Putinia vähäisemmissä asemissa olevilla poliitikoilla ei ole samanlaisia pidäkkeitä. Hyvässä muistissa on esimerkiksi Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Juli Kvitsinskin suorasukainen puheenvuoro runsas vuosi siten.

Kvitsinskin mukaan Suomen Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin, jotka olisivat sotilaallisia, poliittisia ja taloudellisia.

Suurvaltojen tai sellaiseksi havittelevien retoriikka saattaa joskus olla kovin suorasukaista.

Diplomaattista tai suorasukaista, taustalla on kuitenkin usein julki lausuttu ulkopoliittinen doktriini: Venäjä vastustaa läntisen sotilasliiton tulemista lähelle sen rajoja. Suomen asema ei tässä suhteessa kovin paljon poikkea muiden Venäjän rajanaapureiden asemasta.

Kokonaan eri asia kuitenkin on, johtaisiko Suomen jäsenyys kuitenkaan Kvitsinskin mainitsemiin vastatoimiin. Venäjä itsekin tekee tänä päivänä kiinteää yhteistyötä Naton kanssa.

Savon Sanomien uutissivuilla tänään julkaistu mielenkiintoinen mielipidekysely kertoo, että tavalliset venäläiset eivät mieti Suomen Nato-jäsenyyttä samalla tavalla kuin heidän johtajansa.

Venäläisistä runsas kolmannes tosin on sitä mieltä, että Suomen jäsenyys heikentäisi maamme ja Venäjän suhteita.

Sen sijaan 10 prosenttia venäläisistä arvelee, että suhteet jopa paranisivat jäsenyyden ansiosta. Puolet vastaajista uskoo, että Suomen jäsenyys ei vaikuttaisi naapurusten suhteisiin yhtään mitään.

Mielipidekyselyn tulos kertoo, etteivät varsinkaan nuoremmat venäläiset kovin paljon edes pohdiskele Suomen turvallisuuspoliittisia ratkaisuja. Heille Nato ei enää näyttäydy Yhdysvaltojen johtaman liittouman sotilaalliseksi nyrkiksi, joka on suunnattu Venäjää ja sen liittolaisia vastaan.

Vanhempi ikäpolvi ajattelee toisin: kielteisyys Suomen jäsenyyttä kohtaan kasvaa vastaajan iän myötä.

Todennäköisesti suomalaiset ovat lukeneet ja kuunnelleet Venäjän poliittisen johdon Suomea koskevia lausuntoja paljon tarkemmin kuin venäläiset. Suomalaisista valtaosa (84 prosenttia) uskoo, että liittyminen Natoon heikentäisi Suomen ja Venäjän suhteita.

Suomessa kansan enemmistön kanta painaa, kun poliittinen johto miettii turvallisuuspoliittisia ratkaisuja. Venäjällä yhteys ei ole ainakaan yhtä suoraviivainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.