Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Venäjän ja Suomen presidenttien kohtaaminen keskiviikkona veti Suomen hetkeksi kansainvälisen politiikan myrskyn silmään. Vaikka Vladimir Putinin vierailua luonnehdittiin etukäteen tavanomaiseksi, tapaamisessa oli myös runsaasti erityislaatuisuutta, koska Suomi on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

Tunnetusti myrskyn silmäksi sanotaan melko tyyntä ja jokseenkin pilvetöntä aluetta, jonka ympärillä trooppisen myrskyn tuuli, sade ja ukkonen riehuvat. Kuvaannollisesti tyyntä olikin ja pilvetöntä, sillä Putinin ja Niinistön tavatessa toisilleen entuudestaan hyvin tutut ihmiset kohtasivat vailla erityisiä jännitteitä. Pientä ylimääräistä värettä valtiovierailuun tuli kuitenkin hieman ennen Putinin koneen laskeutumista Helsinkin-Vantaan lentoasemalle, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön kiristävän Venäjän ja lännen välejä. Shoigu myös ilmoitti Venäjän aikovan vahvistaa rajojaan. Vaikka varsinaisia ongelmia ei ole, kahdenvälisissä keskustelunaiheissa sivuttiin melkoisella varmuudella Pyhäjoelle tulevaa Fennovoiman ydinvoimalaa, joka viivästyy vuosia alkuperäisestä aikataulustaan. Muita ”pieniä asioita” olivat sotilaslentoliikenne Itämerellä, arktinen yhteistyö ja Nord Stream 2 ja ilmaiset viisumit.

Tiistaina presidentti Sauli Niinistö piti tapaamisen tärkeimpänä sisältönä pysyä kärryillä siitä, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä ja geopolitiikasta. Putin ilmaisikin jo tiedotustilaisuudessa huolensa Yhdysvaltojen keskimatkan ohjuksista ja toivoi vuoropuhelua asiasta sekä Euroopan että Yhdysvaltojen kanssa.

Yksi kansainvälinen spekuloinnin kohde on kulissientakainen rauhanhieronta Ukrainaan. Hyvin kiinnostavaksi keskiviikkoisen vierailun tekeekin se, että Niinistö tapaa Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin muutaman viikon kuluttua ja ”ehkä joitain muitakin”, kuten Niinistö vihjasi.

Putin tapasi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin maanantaina Etelä-Ranskassa. Ukrainan kysymys oli senkin kohtaamisen tärkein asia, vaikka vierailusta nousi päällimmäiseksi sanailu Venäjällä pitkin kesää jatkuneista mielenosoituksista ja poliisin kovakouraisuus mielenosoittajia kohtaan. Macron ennakoi Normandian nelikon eli Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajien huippukokousta lähiviikkojen aikana.

Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisu olisi iso asia. Rauhankokous voisi avata koko sen umpisolmun, johon Venäjä on itse itsensä solminut julkealla Krimin valtauksellaan. Jäätynyt konflikti on pattitilanne, josta olisi todella aika päästä eroon. Rauha purkaisi talouspakotteet, mikä virkistäisi nopeasti Venäjän taloutta ja hyödyttäisi tietysti myös laskusuhdanteen partaalla keikkuvia EU-maita, eikä vähiten Suomea.

On kuitenkin vaikea nähdä, että Krimin kysymys voitaisiin mitenkään ratkaista poliittisesti ja eettisesti kestävällä tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.