Tehdas tarvitaan

Juankosken viime vuosien kunnallispolitiikkaa ei ole voinut hyvällä tahdollakaan kovin yksituumaiseksi. Vapaa Juankoski -ryhmän edustajat ovat haastaneet kärjekkäästi vanhat valtaryhmittymät milloin mistäkin. Uusin yllätys koettiin tällä viikolla, kun ryhmään kuuluva varavaltuutettu kyseenalaisti pitkään valmistellun esisopimuksen, jossa hollantilainen Premium Board -yhtiö sitoutuu jatkamaan konkurssiin menneen Stromsdalin kartonkitehtaan toimintaa.

Stromsdalille haettiin kuumeisesti jatkajaa yli kaksi vuotta, ennenkuin konkurssipesän hoitajat, Juankosken kaupunki ja rahoittajat - tärkeimpinä Finnvera ja Handelsbanken - löysivät mielestään uskottavan ja luotettavan kumppanin. Premium Boardin ja sen omistajien taustat selvitettiin perusteellisesti ennen esisopimuksen vahvistamista.

Vapaa Juankoski -ryhmää edustavalla varavaltuutetulla Pentti O. Tolvasella on nyt kuitenkin omasta mielestään parempaa tietoa ukrainalaissyntyisen, mutta pitkään Hollannissa asuneen Valeriy Samorizin taustoista. Näin hän haluaa teettää vielä erityistilintarkastuksen Samorizin yhtiöistä. Juankoskella moni pohtinee mielessään, mitkä ovat Tolvasen tietolähteet ja motiivit toiminnalleen.

Viiden miljoonan takuut ovat merkittävät Juankosken kokoisessa kaupungissa. Toisaalta suuria ovat myös Stromsdalin seisomisesta aiheutuvat taloudelliset tappiot. Kaupunki on laskenut menettävänsä vuosittain peräti kahden miljoonan euron verotulot. Jos Stromsdalin toiminnan varaan rakennettu biolämpövoimala ja puhdistamo ajautuvat konkurssiin, lasku nousee jopa kymmeneen miljoonaan.

Juankosken kaupungin ehdoton etu on, että kartonkitehdas saadaan käyntiin ja tuottamaan. Korvaavia työpaikkoja on mahdotonta luoda näissä oloissa samaa määrää. Esisopimuksen solminut hollantilaisyhtiö on tuohtunut Juankoskelta nostetuista epäilyistä. Tuskinpa Juankoskellakaan iloitaan, että kartonkoneitten käynnistämistä saadaan taas lykättyä ties kuinka kauas tulevaisuuteen puhtaasti omien kaupunkilaisten voimin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.