Tehdas tarvitaan

Juankosken viime vuosien kunnallispolitiikkaa ei ole voinut hyvällä tahdollakaan kovin yksituumaiseksi. Vapaa Juankoski -ryhmän edustajat ovat haastaneet kärjekkäästi vanhat valtaryhmittymät milloin mistäkin. Uusin yllätys koettiin tällä viikolla, kun ryhmään kuuluva varavaltuutettu kyseenalaisti pitkään valmistellun esisopimuksen, jossa hollantilainen Premium Board -yhtiö sitoutuu jatkamaan konkurssiin menneen Stromsdalin kartonkitehtaan toimintaa.

Stromsdalille haettiin kuumeisesti jatkajaa yli kaksi vuotta, ennenkuin konkurssipesän hoitajat, Juankosken kaupunki ja rahoittajat - tärkeimpinä Finnvera ja Handelsbanken - löysivät mielestään uskottavan ja luotettavan kumppanin. Premium Boardin ja sen omistajien taustat selvitettiin perusteellisesti ennen esisopimuksen vahvistamista.

Vapaa Juankoski -ryhmää edustavalla varavaltuutetulla Pentti O. Tolvasella on nyt kuitenkin omasta mielestään parempaa tietoa ukrainalaissyntyisen, mutta pitkään Hollannissa asuneen Valeriy Samorizin taustoista. Näin hän haluaa teettää vielä erityistilintarkastuksen Samorizin yhtiöistä. Juankoskella moni pohtinee mielessään, mitkä ovat Tolvasen tietolähteet ja motiivit toiminnalleen.

Viiden miljoonan takuut ovat merkittävät Juankosken kokoisessa kaupungissa. Toisaalta suuria ovat myös Stromsdalin seisomisesta aiheutuvat taloudelliset tappiot. Kaupunki on laskenut menettävänsä vuosittain peräti kahden miljoonan euron verotulot. Jos Stromsdalin toiminnan varaan rakennettu biolämpövoimala ja puhdistamo ajautuvat konkurssiin, lasku nousee jopa kymmeneen miljoonaan.

Juankosken kaupungin ehdoton etu on, että kartonkitehdas saadaan käyntiin ja tuottamaan. Korvaavia työpaikkoja on mahdotonta luoda näissä oloissa samaa määrää. Esisopimuksen solminut hollantilaisyhtiö on tuohtunut Juankoskelta nostetuista epäilyistä. Tuskinpa Juankoskellakaan iloitaan, että kartonkoneitten käynnistämistä saadaan taas lykättyä ties kuinka kauas tulevaisuuteen puhtaasti omien kaupunkilaisten voimin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.