Tehoa tarvitaan lisää

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan Matti Ahteen (sd.) mukaan valtio on epäonnistunut työpaikkojen ja virastojen alueellistamisessa (Ylen uutiset 18.10.). Pohjois- ja Itä-Suomesta on hävinnyt tuhansia työpaikkoja kymmenessä vuodessa. Alueellistetut työpaikat on siirretty suurimmaksi osaksi Etelä-Suomeen.

Ahteen mielestä surkea tulos johtuu suurelta osin alueellistamisen sekä ns. valtion työpaikkojen karsimisen päällekkäisistä vaikutuksista. Valtio on vähentänyt kymmenen vuoden aikana pohjoisen ja itäisen Suomen alueilta noin 6 000 työpaikkaa. Samaan aikaan alueellistamistoimin on siirretty eri puolille maata noin 4 000 työpaikkaa, joista merkittävin keskittymä Hämeenlinnaan.

Ahteen esille nostama asia ei ole uusi. On hyvä, että päättäjien mieliin palautetaan, mitä on tapahtunut vuosien aikana. Tärkeää on myös muistaa hyvät ratkaisut. Yksi sellainen on hallituksen ja eduskunnan päätös siirtää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea Helsingistä Kuopioon. Ratkaisun myötä Savon sydämeen siirtyy lähivuosina parisensataa Fimean korkeasti koulutettua ammattilaista.

On mielenkiintoista nähdä, millaista keskustelua alueellistamisesta käydään tulevien eduskuntavaalien alla. Ihmiset pääkaupunkiseudun ulkopuolella odottavat ratkaisuja, jotka turvaavat hyvinvoinnin maan kaikkiin osiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.