Tehoa vastuullisuuteen

Kaupan on useita tuotteita, joita ei lain mukaan saisi myydä alaikäisille. Tyypillisimmät tuotteet ovat tupakka, alkoholijuomat ja videot. Nuorten kertomusten mukaan näiden tuotteiden hankkimisessa ei yleensä ole ongelmia.

Päivittäistavarakauppa ry on tehnyt ennakkoluulottoman avauksen. Se alkaa järjestää jo tänä vuonna kaupan työntekijöille koulutusta niin sanotun vastuullisuuspassin hankkimiseksi. Kotimaa-lehden verkkosivujen mukaan tavoitteena on, että kaikilla kaupan työntekijöillä olisi passi jo vuonna 2009.

Passilla halutaan estää ikärajatuotteiden päätyminen alaikäisten käsiin. Kaupan edustajat on herättänyt muun muassa pelien myynnin huono valvonta.

Vastuullisuuspassi on jossakin määrin verrattavissa elintarvikepuolella käytössä olevaan hygieniapassiin. Elintarvikelain mukaan työssä, jossa käsitellään elintarvikkeita, ei voida toimia ilman hygieniaosaamistodistusta.

Hygieniaosaamisessa on kysymys ihmisten välittömästä fyysisestä terveydestä ja sen vuoksi sen on oltava lakisääteistä. Vastuullisuuspassilla ei ole samanlaista painoarvoa, mutta jo se, että asiaan kiinnitetään huomiota ja työntekijöitä koulutetaan, on tärkeää.

Kaupoissa ja kioskeilla rahan vastaanottava henkilö on avainasemassa, katsooko hän aiheelliseksi kysyä ikää tai henkilöllisyyspapereita. Monista se voi tuntua kiusalliselta, mutta tunne on turha. Halutessaan nuoret pystyvät näyttämään huomattavasti todellista ikäänsä vanhemmilta ja hämäämään kaupan työntekijöitä. Siihen ei pidä antaa tilaisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Vanhemmuuden taikaa

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.