Tehtäviä on vain yksi

YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttama Nato-johtoinen kansainvälinen rauhanturvatehtävä Afganistanissa on hyvä osoitus siitä, millaisiin vaikeuksiin yhteisten vastuiden jakamisessa voidaan joutua. Tehtäviä on vain yksi, mutta siitä huolimatta mukana olevat maat käyttäytyvät niin kuin niitä olisi kaksi.

Suomi on muiden mukana turvaamassa rauhaa Afganistanin länsi- ja pohjoisosissa, joissa on ainakin vielä toistaiseksi ollut kohtalaisen rauhallista. Länsi- ja pohjoisosissa ei taistella, toisin kuin maan itä- ja eteläosissa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates nosti taakan erilaisen jakautumisen esille kuluvalla viikolla. Gates pelotteli, että Natoa uhkaa jopa hajoaminen, jos kaikki sotilasliiton jäsenmaat eivät ota vastuuta toiminnasta koko Afganistanin alueella.

Yhtä huolissaan voi luonnollisesti olla koko rauhanturvatehtävän onnistumisesta, jos Afganistanissa tällä hetkellä toimiva kansainvälinen liittouma ajautuu suuriin erimielisyyksiin. Rauhanturvaajien vetäytyminen maasta johtaisi sodan leviämiseen koko Afganistanin alueelle.

Esimerkiki Saksa on jyrkästi ilmoittanut, että sen joukkoja ei eteläosiin lähetetä. Siellä toimivasta maista Kanada on taas uhannut vetää joukkonsa pois.

Sotilaitaan taisteluissa Afganistanin eteläosissa menettävien maiden tyytymättömyyttä on helppo ymmärtää. Toisaalta on yhtä helppo ymmärtää Suomen kaltaisten pienten maiden kieltäytymistä sotilaiden lähettämisestä taisteluihin.

Ongelman ratkaiseminen ei ole helppoa, eikä siihen ole yksinkertaista keinoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.