Tehy ja Super ottivat vastuuta

Hoitajajärjestöjen kovien palkkavaatimusten kaatuminen neuvottelupöydässä on aiheuttanut lajinsa ilkkumista ja vahingoniloa. Siihen ei ole aihetta. Lopputulosta tarkastellessa voidaan sanoa, että Tehy ja Super toimivat vastuullisesti ja pystyivät arvioimaan Suomen vaikeaa kokonaistilannetta hyvin.

Keväällä otsikoissa olleet jopa yli 10 prosentin palkankorotusvaatimukset muuttuivat viime viikon sopimuksessa yleiseksi muiden alojen linjaksi eli hyvin maltillisiksi. Työntekijöitä hiertäneet kiky-tunnit poistuvat kunta-alaltakin elokuussa.

Kovasanaisen nokittelun sulatti lopulta koronakriisi ja julkisen talouden erittäin heikot näkymät. Tilannekuva muuttui merkittävästi jo tammikuussa alkaneiden ja hitaasti edenneiden neuvotteluiden aikana.

Hoitajat ovat olleet etulinjassa koronakeväässä. He ovat joutuneet konkreettisesti kohtaamaan taistelussa uuden vihollisen, vaikka suojavälineissä olisikin ollut puutteita. Etätöihin vetäytyminen ei ole ollut vaihtoehto.

Lopulta etulinjassa oleminen vei myös sen kovimman aseen. Poikkeusolojen Suomessa lakkoilu ei tullut kysymykseen, ja myös palkansaajaliitot halusivat siitä pidättäytyä.

Hoitajien iso palkkapäivä ei tullut tänä vuonna, mutta edunvalvonta on sitkeää työtä. Kunta-alan neuvotteluiden loppusuoralla kyse oli nimenomaan hoitajista. Suurimpana voittona järjestöt pitivät niin sanottua sote-sopimusta, joka tuo alalle oman työehtosopimuksen. Sen avulla ne pääsevät paremmin ajamaan etujaan muusta kunta-alasta irrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.