Tekijät jäävät kiinni

Ilkivalta lisääntyy syksyn pimeiden iltojen ja öiden myötä. Jokasyksyisiä vitsauksia ovat rakennusten, alikulkusiltojen, sähkökaappien, puistonpenkkien ja postilaatikoiden töhriminen. Myös muunlainen ilkivalta nostaa päätään.

Pohjois-Savossa pahinta jälkeä tehneet töhrijät on yleensä saatu kiinni. Pohjois-Savon poliisi kertoi eilen, että se selvittänyt, kuka töhri viime vuoden loppukesällä Kuopion Jynkässä rakennuksia ja postilaatikoita spraymaalilla. Kuopiolainen teini-ikäinen poika on tunnustanut teot.

Pohjois-Savon poliisi selvitti myös ilkivallantekojen suman Kuopion Puijonlaaksossa, Päivärannassa, Inkilänmäellä ja keskustassa. Ilkivalta tapahtui viime vuoden syksyllä ja tämän vuoden alussa.

Spraymaalilla tuhrittiin muun muassa koulujen ikkunoita ja sotkettiin muitakin kaupungin ja yksityisten rakennelmia. Töhryjä tehtiin pahimmillaan sitä mukaa lisää, kun kaupunki sai pestyä edelliset pois. Poliisi otti myöhemmin teoista epäiltyinä kiinni kolme alle 20-vuotiasta miestä.

Jotta tekijät saataisiin jatkossakin kiinni, asuinalueiden asukkailta toivotaan ilmoituksia epäilyttävistä kulkijoista. Kun tekijöinä näyttävät usein olevan teini-ikäiset tai jopa nuoremmat, vastuu on myös lasten ja nuorten vanhemmilla.

Omaisuuden töhriminen maalaamalla tai vastaavalla tavalla on vahingontekorikos. Rikosoikeudellisen vastuun lisäksi tekijän korvattavaksi lankeavat puhdistamiskulut, jotka voivat olla erittäin mittavia. Monissa tapauksissa nuorten vanhemmat joutuvat vahingonkorvausvastuuseen. Ilkivallan maksajiksi joutuvat useimmiten veronmaksajat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.