Tekoja ja populismia

On todennäköistä, että taloustaantuman johdosta kotimaan matkailu virkistyy tänä kesänä. Siksi hoksottimet Kuopiossa ja Järvi-Suomessa laajemminkin on pidettävä terävinä.

Kuopiossa on puhuttu vuosikymmenien ajan matkailun vetovoimatekijöistä. Niillä on tarkoitettu esimerkiksi Puijon luolastoa tai huvipuiston tapaista koko kansan kassamagneettia. Kuopioon ei ole kuitenkaan rakennettu perinteisiä turistirysiä.

Onko linja oikein vai väärin?

KYSYMYKSEEN voi vastata lonkalta, että ehdottomasti oikein. Ratkaiseva tekijä on kokonaisuus. Menestystä ei voi rakentaa yhden jipon tai täkyn varaan. Pärjätäkseen myös matkailumarkkinoilla Kuopion on oltava monessa mielessä haluttava, houkutteleva ja kiinnostava.

Kuopion perusilme on oltava myönteinen. Vieraalla pitää olla fiilis, että hän on tervetullut kaupunkiin. Tunne syntyy kaupunkilaisten hymystä, sanoista ja halusta auttaa. Kuopio ei ole tässä mielessä huono. Petrattavaa silti on.

Lomalaisissa on paljon porukkaa, jotka reissaavat tapahtumasta toiseen. Esimerkkeinä rokkiviikonloput, Pori Jazz, Kaustisen kansanmusiikki- ja Kuhmon kamarimusiikkitapahtumat, Savonlinnan oopperajuhlat ja Seinäjoen tangomarkkinat. Kuopion kesän ykköshitit ovat Tanssii- ja soi -viikko, Viinijuhlat ja Rockcock.

Kuopion ilme valtakunnallisen tapahtumaketjun yhtenä osana on tyydyttävä.

ONNI ON, että Jorma Uotinen, Anna Pitkänen ja kumppanit jaksavat pyörittää tanssiviikkoa. Organisaatio on tehnyt joka vuosi upeaa työtä. Jotta matkailijoita saataisiin viikolle enemmän, esityksiä pitäisi tuoda nykyistä lähemmäksi peruskansaa. Tanssin toritarjonta on hyvä juttu. Kansa vaatii lisää tällaista!.

Vitsit olivat viimeksi vähissä Viinijuhlilla. Hengettömyys johtui osin ankeista keleistä. Järjestäjien on kuitenkin turha piiloutua sateen, tuulen ja koleuden taakse. Viinijuhlia vaivaa anemia. Se tarvitsee lisää puhtia, ryhtiä ja uusia ideoita. Tapahtuman ideoiminen oli uljas teko matkailupomo Heikki Kähärältä. Nyt juhlien kehittämiseen pitää paneutua kynät ja päät sauhuten.

Rockcock on ollut kaupunkilaisten hampaissa siksi, että kadut ja pientareet ovat tapahtuman jälkeen yhtä jätehöttöä. Eiköhän tähänkin ongelmaan löydy ratkaisu alkavana kesänä. On nimittäin valitettavaa, jos tämä nuorille ihmisille suunnattu tapahtuma kuolee ja kuopataan. Kaiken höykytyksen keskellä vähemmälle huomiolle on nimittäin jäänyt, että Rockcock tarjoaa laadukasta viihdettä.

KAUPPATORI on Kuopion kasvot. Siksi on väärin, että viime päivinä puoli toria on pyhitetty meluavalle tivolille. Se on ruma, meluisa, rauhaton ja täysin sopimaton Kuopion sydämeen.

Kaupungista löytyy muualta, esimerkiksi Kuopionlahdelta, kelpo paikkoja sähköautoille, maailmanpyörille ja muille härveleille. Kaupunginhallitus voisikin pitää asian tiimoilta tuumaustauon. Maankuulu Kuopion tori on pidettävä viihtyisänä kauppa- ja kokoontumispaikkana.

YKSITYINEN liike-elämä kantaa suuren vastuun Kuopion vetovoimasta. Kova matkailumagneetti tässä mielessä tulee olemaan Ikea. On varmaa, että Kuopioon tehdään tulevaisuudessa ostosmatkoja kaukaakin.

Liike-elämää edustaa myös jääkiekon liigaseura KalPa. Edustusjoukkueen peleistä iso osa oli loppuunmyytyjä viime kaudella. Onkohan laskettu, paljonko ne vetivät vieraspaikkakuntalaisia Kuopioon? Valistunut arvaus on, että tuhansia.

Tuntuukin ihmeelliseltä, että Kuopiossa on kaupunginvaltuutettuja, jotka näkevät aina punaista, kun puhutaan huippu-urheilusta. Sitä ei koeta matkailun vetovoimatekijänä eikä positiivisena Kuopion imagolle.

Esimerkiksi valtuutettu Hetti Rytsy yrittää vihreästä bunkkeristaan ampua Keskuskentän tekonurmen alas pohtimatta, mitä seuraa, jos kentän pintaa ei uusita. Hänen toimintansa on vastuutonta populismia, jolla kopsahtaa omaan laariin muutama irtopinna.

Ehkä se on tarkoituskin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.