Telakat voivat mainiosti

Telakkateollisuus tekee Suomessa myönteisen poik­keuksen. Kun sen kohtalo oli muutama vuosi sitten monin tavoin vaakalaudalla, tilanne on muuttunut päinvastaiseksi.

Omistajajärjestelyjen jälkeen Helsingin ja erityisesti Turun telakan tilauskirjat ovat täynnä vuosiksi eteenpäin. Se tarkoittaa hyvää työllisyyttä myös laajalle alihankintaketjulle. Täysin kuivin jaloin suomalainen telakkateollisuus ei rakennemuutoksesta selvinnyt. Korealaisomisteisen STX:n hallitseman Rauman telakan toiminta loppui vuonna 2014.

STX Finland oli myös Turun telakan omistaja. Sen tulevaisuus oli äärimmäisen epävarma kolme vuotta sitten. Tilaukset suuntautuivat yhtiön Ranskan telakalle, jossa valtiolla on omistusta.

Kun Suomessa valtio ei myöntänyt pääomalainaa risteilytilaukselle, vaihtoehdoksi Turussa jäi uuden omistajan löytyminen. Sellaiseksi seuloutui Meyer, joka on hallinnut parin kuukauden ajan kokonaisuudessaan Turun telakkaa.

Omistuksellisesti asetelma suomalaistelakoilla on mielenkiintoinen. Turussa tehdään loistoristeilijöitä saksalaisomistuksessa.

Jäänmurtajiin erikoistuneen Helsingin telakan taustalla on Venäjän valtion telakkayhtiö USC. Venäjän ja EU:n kiristyneistä väleistä ja pakotepolitiikasta huolimatta Helsingin laivanrakentajien työtilanne on pysynyt hyvänä.

Suomalainen laivanrakennustaito on arvossaan kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.