Televisioverkko on avautumassa kilpailulle

Kansainvälisten sijoittajien omistama Digita Oy on hallinnut yksinoikeudella suomalaista televisioverkkoa. Käytännössä se tarkoittaa, että televisio-ohjelmat välitetään suomalaiskoteihin Digitan mastojen ja verkkojen kautta. Poikkeuksen tekevät kaapelitaloudet. Kun kyse on siis ollut monopolista, Digitan omistajilla ei ole ollut syytä valittaa yhtiönsä tuloksentekokyvystä.

Asetelma on lähivuosien kuluessa muuttumassa. Sitä ennakoi valtioneuvoston viime viikolla tekemä päätös myöntää Dna:lle määräaikainen toimilupa teräväpiirtotelevision koelähetyksiin antenniverkossa. Matkapuhelinoperaattorina tunnettu Dna harjoittaa myös kaapelitelevisiotoimintaa.

Samasta luvasta kisasivat Digitan ja Dna:n ohella kaksi muutakin kandidaattia. Valtioneuvosto perusteli teräväpiirtoluvan myöntämistä Dna:lle nimenomaan kilpailun lisäämisellä. Digitalla oli siis jo lähtökohtaisesti huonot mahdolliset menestyä lupakisassa olkoonkin, että se on osoittanut vahvaa mielenkiintoa teräväpiirtotekniikkaan jo jonkin aikaa.

Mielenkiintoista on, että lupa lohkesi Dna:lle. Siinä kun Digita on taustaltaan englantilais-ranskalainen-amerikkalainen, Dna:n juuret ovat syvällä maakunnissa. Itseasiassa Dna periytyy tapahtumista jolloin maakunnalliset puhelinyhtiöt irtaantuivat Helsingin Puhelimesta, nykyisestä Elisasta. Sittemmin Dna:n omistajiksi on kuoriutunut viisi suurta maakunnallista teleyhtiötä. Niiden joukossa on Osuuskunta KPY:n kokonaan omistama Kuopion Puhelin Oyj.

Yksinvallan murtaminen on myönteinen asia liiketaloudessakin, koska se koituu lopulta yksityisen kansalaisen eli kuluttajien eduksi. Niin kävi esimerkiksi silloin, kun sähkö- ja puhelinyhtiöiden monopolit kaatuivat peräjälkeen 1990-luvulla. Mutta televisioverkossa on otettu vasta ensiaskel kohti kilpailua. Digitan toimialuetta ovat edelleen ns. tavalliset lähetykset. Sinne ei teräväpiirtoluvan saanut Dna voi eikä saa ainakaan vielä tulla.

Vuoteen 2016 eletään tavallaan välivaihetta, koska tuolloin toimiluvat ovat jälleen jaossa. Silloin televisioverkon toimiluvat on taatusti nykyistäkin kuumempaa tavaraa. Ja saa esimerkiksi nähdä, millä tavalla Digita ja Dna löytävät siihen mennessä yhteisiä intressejä.

Oli televisioverkkoyhtiö tai -yhtiöt mitä tahansa, katsojan näkökulmasta harmillista on, että teräväpiirtolähetykset vaativat monilta jälleen uusia hankintoja. Esimerkiksi nykyiset, vastikään nykyiselle digitekniikalle hankitut antennit eivät välttämättä ole käypää tavaraa teräväpiirtoajassa. Samoin digiboksit menevät vaihtoon, jos mielii nauttia teräväpiirtotekniikan hienouksista.

Olohuoneessa usein paraatipaikalle sijoitettu televisio oli oikeastaan digiuudistukseen saakka laite, jota uusivat viimeisemmän tekniikan mukaiseksi vain teknologiahurahtaneimmat. Toivottavasti nyt ei olla menossa siihen suuntaan, että televion katsominen edellyttää säännöllisesti laitekannan uusimista kuten digiuudistuksessa kävi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.