Teleyritykset ruotuun

Viestintävirasto on saanut teleyritykset ruotuun. Niiden toisiltaan perimät tukkuhinnat alenevat helmikuun alussa noin kolmanneksen.

Teleyritykset ovat Viestintäviraston aloitteesta käyneet neuvottuja ja päässeet sopimukseen uusista tukkuhinnoista. Viestintävirasto on edellyttänyt, että tukkuhintojen laskun pitää näkyä myös yritysnumeroihin soitettujen puhelujen vähittäishinnoissa. Uudet hintansa ovat julkistaneet ainakin Elisa Oyj, TDC Song Oy ja TeliaSonera Finland Oyj.

Viestintävirasto on ilmoittanut olevansa tyytyväinen teleyritysten neuvottelemaan ratkaisuun. Uudellakin hintatasolla jää vielä tilaa kilpailulle.

Valtakunnallisiin yritysnumeroihin soittamisen hinnat ovat olleet Suomessa poikkeuksellisen korkeat, kun niihin soitetaan matkapuhelimesta. Taksat ovat pysyneet pitkään lähes muuttumattomina, vaikka muiden matkapuheluiden hinnat ovat kilpailun seurauksena laskeneet huomattavasti.

Tyypillinen hinta matkapuhelimesta valtakunnalliseen yritysnumeroon oli Viestintäviraston selvityksen mukaan viime vuonna 30 senttiä minuutissa, kun soittaminen matkapuhelimesta tavalliseen kiinteän verkon numeroon maksaa 7-8 senttiä minuutissa.

Kiinteän verkon liittymästä yritysnumeroon soitettaessa puhelun hinta vastasi tavallisen paikallispuhelun hintaa. Yhä harvemmalla on kuitenkin käytössään kiinteän verkon liittymä. Näiden puheluiden määrä laskee koko ajan.

Kuluttajat soittavat yritysnumeroihin hoitaakseen välttämättömiä asioitaan, eivät huvin vuoksi. Ylihinnoittelu on ollut kuluttajien näkökulmasta kohtuutonta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.