Teollisuus näkee jo valoa, kuluttajat synkistelevät

tä-Suomen teollisuuden ja rakentamisen usko tulevaisuuteen oli viime viikolla julkistetussa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrissa vahvinta koko maassa.

Koko maassa teollisuuden suhdanneodotusten saldoluku oli +1 ja rakentamisen saldoluku -25. Itä-Suomessa teollisuuden ja rakentamisen yhdistetty saldoluku oli peräti +20, mikä saattaa merkitä sitä, että itäsuomalaisten yritysten tuotevalikoima osuu muuta Suomea paremmin tähän suhdannesaumaan.

Barometrin viestistä on nähty merkkejä ainakin Pohjois-Savossa.

Äskettäinen Ponssen osavuosikatsaus paljasti vieremäläisyhtiön tilauskannan lähteneen kasvuun. Liiketoiminnan rahavirta oli reippaasti plussalla, mikä on selkeä lupaus paremmasta tilanteessa, jossa yhtiön osavuositulos hipoi nollaa. Iisalmelaisen Normet Groupin huikea kasvu ja hieno tulos ovat puolestaan hyvä pohja ponnistaa kohti liikevaihdon kaksinkertaistamista viiden vuoden sisällä. Olvi on pystynyt myös säilyttämään tuloskuntoaan.

Maakunnalliseksi suhdannebarometriksi sopisi Keitele Forestin yritysrypäs, jolla on ollut tapana tehdä investointeja lamassa tai sen kynnyksellä ja koota hedelmiä seuraavan taantumaan asti. Viimeisin iso investointi keiteleläissahalla tehtiin viime vuonna, kun konserni panosti 6,5 miljoonaa euroa puulla toimivaan lämmöntuotantoon, sahatavaran kuivauskapasiteettiin sekä sahaukseen ja pakkaamoon.

Etelämpänäkin tapahtuu. Foster Wheeler on tämän tästä kertonut saaneensa isoja kauppoja Kaukoitään, mikä on tiennyt suunnittelu- ja projektinjohtotöitä Varkauteen. Foster Wheelerillä ja toisella kattilatoimittajalla Andritzilla on lähiviikkoina jännittävät hetket, sillä kisa Leppävirran Riikinnevalle rakennettavan jätteenpolttolaitoksen toimittajasta ratkeaa. Kolmas yli sadan miljoonan euron voimala tekijäksi pyrkivä yhtiö on Metso. Voimalan pitäisi valmistua 2015.

Rakentamisen osalta taantuman merkkejä on sen sijaan enemmän ilmassa, vaikka esimerkiksi Kallansiltojen urakka pitää vielä peruskuormaa yllä maansiirtotöissä ja KYSin laajennus rakennustöissä. Uusiakin hankkeita on tiedossa. Koko Itä-Suomessa rakennuslupien määrä väheni 13 prosenttia, joten vasaranpauke todennäköisesti harvenee tänä ja ensi vuonna, mutta toivottomuuteen ei missään nimessä ole aihetta.

Kolikon toinen puoli suhdanteissa on palvelujen kysyntä. Se ei osoita todellisia piristymisen merkkejä, ellei sellaiseksi lasketa sitä, että kysynnän heikkeneminen hidastuu. Suhdannebarometrin mukaan palvelujen suhteen synkintä aluetta Suomessa ovat Kaakkois-Suomi, Pohjois-Suomi ja Itä-Suomi.

Syitä kuluttajien synkistelyyn ei tarvitse kaukaa etsiä: arvonlisäveron kiristys, sähkönhinnan nousu, ruuan kallistuminen ja olemattomat palkankorotukset. Ne uhkaavat viedä Suomen kurjuuden kierteeseen, joka ruokkii itse itseään.

Valtiovallan tehtävä on luoda esimerkiksi investointeja aikaistamalla tulevaisuudenuskoa, joka palauttaa myös kulutuskysynnän terveelle uralle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.