Teot ratkaisevat

Kuopio on uusimassa virallista ilmettään. Kaupunki katsoo, että sen tämänhetkinen keltavihreä tunnus on aikansa elänyt ja hakee nyt tilalle jotain muuta. Taaksepäin katsova retrohenkisyys on muotia tässäkin, sillä kaupunginhallituksen parhaaksi arvioimassa logoehdotuksessa keskeisellä sijalla on taas Kuopion tuttu vaakuna taloineen ja jousineen.

Nykyinen logo on ollut käytössä peräti yhdeksän vuotta, vaikka harvat ovat olleet siihen tyytyväisiä. Värit ovat olleet väärät mustakeltaiseen tottuneitten savolaisten mielestä, ja tunnuskuvion pyöreä muoto on herättänyt jos jonkinlaisia mielleyhtymiä. Kuka on ollut näkevinään nauriin, kuka saunanlauteille levitettävän pefletin, kuka mitäkin.

Kaupungin tunnusten vaihtaminen ei ole läpihuutojuttu, sillä se maksaa. Kirjepapereiden, internetsivustojen ja kaikenlaisten muitten päivittäisten tarvikkeiden ja hyödykkeiden uudistaminen vaatii tuhansia ja taas tuhansia euroja, joille tiukassa taloudellisessa tilanteessa olisi ehkä tarpeellisempaakin käyttöä. Määrävälein muutos on silti tehtävä, ja kukaan tuskin jää haikailemaan loppuun jältetyn "nauriin" perään.

Hyvän logon pitää olla niin selkeä, että sen ymmärtää kerta katsomalla. Suomen kansainvälisesti tunnetuin brändi on Nokia, jonka logossa lukee yksinkertaisesti Nokia. Vain harvat yritykset tai yhteisöt selviävät pelkällä kuvalla kuten simpukan taakse kätkeytynyt öljyjätti Shell.

Logo yksin ei anna kokonaiskuvaa suuntaan tai toiseen, vaikka sanotaankin, että "yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa". Taiteellisesti täysipainoisesta tunnuksesta on vähän iloa, jos teot ja todellisuus eivät puhuvat toista.

Kuopio menestyy, jos ja kun kaupunkilaiset menestyvät inhimillisen toiminnan eri osa-alueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maalla koetellaan jaksamisen äärirajoja

Uskon aitouden arviointi on ylivoimainen tehtävä

Toiveajatteluun ei ole varaa

Suutari pysyköön lestissään

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.