Terrafamea on elvytettävä ympäristöasiat edellä

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun hallituksen talouspoliittinen ministerivaltiokunta käsitteli Terrafamen tilannetta ja päätti jatkaa yksityisen rahoituksen saamiseen tähtäävien neuvottelujen määräaikaa.

Se oli käännekohta, jonka seurauksena sotkamolaiskaivosta ei haudattukaan, vaan se sai uuden mahdollisuuden.

Perjantain uutinen olikin kuin vuosipäiväjuhla. Se kun osoittaa, miten Terrafamen kaivoksen ylösajo todella etenee suunnitelmien mukaan: kun vauhti kasvaa, valtion omistus pienenee. Valtio on ilmoittanut tavoitteekseen mahdollistaa kaivostoiminnan jatkamisen Sotkamossa – pitkällä tähtäimellä ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja taloudellisesti kannattavasti. Tavoitteen saavuttaminen vaikuttaa mahdolliselta.

Terrafame on hankkinut omistajiltaan Trafiguralta ja Sammolta 175 miljoonaa euroa uutta rahoitusta, jonka ansiosta kaivos alkaa tehtailla nikkeli- ja kobolttisulfaatteja sähköautojen akkuja varten. Tuotevalikoiman laajentuminen todella tuottoisiin sähköautojen akkujen raaka-aineisiin vähentää suhdannevaihtelujen riskejä ja tavallaan kirkastaa Talvivaaran jäljiltä tahraista imagoa ympäristöasioissa.

Uusi rahoituspaketti merkitsee sitä, että kun vielä helmikuisen omistusjärjestelyn jälkeen valtion omistusyhtiö Terrafame Groupin osuus Terrafame Oy:stä oli 84,2 prosenttia, omistusosuus putoaa 71,2 prosenttiin. Samalla Trafigura kasvattaa omistustaan 15,5 prosentista 28,7 prosenttiin.

On lähtökohtaisesti hienoa, että Terrafame näyttää löytäneen kasvu-uran, joka johtaa kohti kannattavaa liiketoimintaa ja valtio eli veronmaksajat pääsevät vähitellen hellittämään otettaan hankkeesta. Jos tähän mennessä sovitut optio-oikeudet johtavat osakekauppoihin ja lainojen korot muutetaan osakkeiksi, valtion omistus putoaa 50,1 prosenttiin. Pitkän tähtäimen tavoite kuuluu olla valtion irrottaminen hankkeesta kokonaan.

Raha-asioiden oietessa lupaavasti on hyvä aika ja välttämätöntä kiinnittää huomio ympäristöasioihin. On esimerkiksi otettava todesta kainuulaisten luonnonsuojelijoiden havainnot, joiden mukaan Terrafame on jatkanut jätesakkojen johtamista altaisiin, joihin niitä ei saisi enää johtaa. Kainuun ely-keskus on havainnut puutteet, mutta ei ole katsonut hallintopakkotoimia tarkoituksenmukaisiksi (Kainuun Sanomat 9.11.).

Ely-keskuksen Terrafameen kohdistama laaja tarkkailu tuottaa tietoa, mutta ei johda toimenpiteisiin, koska viranomaisarvion mukaan ”ympäristöturvallisuus ei ole vaarantunut”. Syntynyt tilanne ei ole millään muotoa hyväksyttävä. Kun kerran ympäristölupa edellyttää jätesakkojen sijoittamista vaarallisen jätteen kaatopaikalle, sellainen on rakennettava.

Valtion onkin tärkeää ottaa yhtiön pääomistajana lupauksensa mukaisesti vastuu siitä, että kaivos toimii ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja ryhtyä toimiin pikaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.