Terrafamen ihmeeseen uskova ostaja löytyi

Maailman suurimpiin raaka-aineiden välittäjiin kuuluva Trafigura on kaivosyhtiö Terrafamen uusi omistaja yhdessä valtion kanssa. Valtio ei siis pääse omistuksestaan eroon. Kuvio on jossain määrin kiusallinen. Valtio saa tosin hieman etäisyyttä valtavan kaivoksen liiketoiminnan pyörittämiseen, mutta joutuu selkeänä enemmistöomistajana jäämään jonkinlaiseksi liiketoiminnan toimintaedellytysten takuumieheksi.

Trafigura sijoittaa Terrafameen 75 miljoonaa euroa ja antaa lisäksi samansuuruisen lainan, joka sillä on oikeus muuttaa osakkeiksi. Myös finanssiyhtiö Sampo antaa 25 miljoonan euron lainan Terrafamelle ja silläkin on oikeus muuttaa laina osakkeiksi.

Emoyhtiö Terrafame Group sijoittaa 25 miljoonaa pääomaa ja sitoutuu sijoittamaan yhtiöön vielä 50 miljoonaa euroa. Näin rahoitus- ja omistusjärjestelyn kokonaisarvo nousee 250 miljoonaan euroon.

Ostajan ilmaantumiseen tuskin uskoi vielä marraskuun puolivälissä kukaan, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hehkutti ihmeen tapahtuneen Sotkamossa. Valtavat tappiot ja valtion pääomapanostukset puhuivat toista. Marraskuussa valtio pääomitti yhtiötä sadalla miljoonalla eurolla.

Tammikuun puolivälissä valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame julkisti viime vuoden talouslukujaan ja niiden perusteella vaikutti siltä, että firma tuottaa voittoa. Ihan niin hyvin kaivosyhtiöllä ei kuitenkaan mennyt, vaan käyttökatteen positiivisuus johtui metallien maailmanmarkkinahintojen noususta. Sen ansiosta kaivosyhtiön kokoamissa kasoissa piilevien metallien arvo kasvoi, mikä tilinpäätöksessä pienensi toimintakuluja ja käyttökate parani. Käytännössä rahavirrat eivät siis muuttuneet.

Mikään ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että tilinpäätöksen luvut paranivat aivan perustellusti. Ne paljastivat, miten nopeasti kasat voivat muuttua rahaksi – tai paremminkin suuriksi kasoiksi rahaa. Tuottomahdollisuuksiin nähden Trafiguran ottama riski on pieni, jos merkit nousukauden alkamisesta pitävät paikkansa.

Terrafamen näkökulmasta järjestelyn tärkein osa on se, että kaivoksen nikkeli-kobolttisulfidin tuotannolle kokonaisuudessaan ja sinkkisulfidituotannolle 80-prosenttisesti on osoite tiedossa seitsemän vuoden ajan. Trafigura on sitoutunut ostoihin. Sopimuksen arvoksi kerrottiin noin kolme miljardia euroa tämän päivän arvioiden perusteella.

Yrityksen arvoksi järjestelyssä on laskettu noin 382 miljoonaa euroa. Se on sattumoisin sama summa, jolla valtio on pääomittanut yhtiötä. Luvussa ei ole tämän vuoden budjetissa yhtiön pääomittamiseen varattu sata miljoonaa euroa. Se kului perjantaina tehtyyn järjestelyyn.

Kaivosyhtiöllä on edellytykset harjoittaa kaivostoimintaa kannattavasti ja ympäristön kannalta vastuullisesti. Sitä sopii toivoa. Veronmaksajat edellyttävät kumpaakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.