Terrori iskeytyi voimalla suomalaisten silmien eteen

Aivan tavallinen perjantai-iltapäivä Tukholman keskustassa muuttui äkkiarvaamatta ja tylysti surun päiväksi, kun terroristi ajoi raukkamaisesti kuorma-autolla väkijoukkoon vilkkaalla kävelykadulla Drottninggatanilla surmaten neljä ihmistä ja vahingoittaen ainakin kahtatoista.

Samalla pyyhkiytyi lopullisesti pois kuvitelma terrorismilta turvassa olevasta lintukodosta, jollaisena koko Pohjolaa on pidetty. Tukholman tapauksen vavahduttavuutta lisää se, että aivan äsken, viime maanantaina, Pietarin metrossa itsemurhaisku tappoi 14 ihmistä ja yli 50 ihmistä loukkaantui.

Tukholmassa oli tapahtumahetkellä ja myös tapahtumapaikalla runsaasti suomalaisia. Jotkut heistä olivat väistäneet terroristin ohjaamaa kuorma-autoa.

Syitä terroritekoon voi tietysti hakea aina Ruotsin tämänhetkisestä jäsenyydestä YK:n turvallisuusneuvostossa kuin maan maahanmuuttopolitiikastakin, silti lopulta on niin, ettei järjettömiä tekoja voi selittää järjellä.

Auto oli nyt neljännen kerran terrori-iskun tekovälineenä. Ensimmäinen kerta oli viime heinäkuussa Nizzassa, missä hyökkääjä ajoi väkijoukkoon ja tappoi ihmisiä lisäksi ampumalla. Kuolonuhreja tuli 85 ja 202 loukkaantui. Toinen tapaus oli Berliinissä joulumarkkinoilla, missä terroristi ajoi rekalla väkijoukkoon surmaten 16 ihmistä, 56 loukkaantui. Kolmas kerta oli Lontoon Westminsterin sillalla kaksi ja puoli viikkoa sitten, kun henkilöautolla ajanut mies kaahasi ihmisjoukkoon. Terroristin lisäksi neljä kuoli ja 50 sai vammoja.

Juuri tekotapa tekee terrori-iskujen estämisestä äärimmäisen vaikeaa ja jopa mahdotonta. On luonnollista ja itsestään selvää, että tietoisuus terrorin mahdollisuudesta pelottaa. On kuitenkin eri asia antaa pelolle valta, mikä tarkoittaisi kaiken elämisen ja olemisen alistamista pelolle.

Uhkarealismiin on kaikki syy, ja se on Suomessa hyvin tiedostettu. Suojelupoliisi seuraa lähes 350 kohdehenkilöä. Tiedetään, että Suomesta on lähtenyt yli 80 ihmistä jihadistitaistelijaksi ja heistä yli 20 on palannut Suomeen saatuaan koulutusta ja taistelukokemusta. Valmius väkivaltaiseen toimintaan on siten Suomessakin kasvanut. Suurentuneisiin uhkiin lasketaan esimerkiksi niin sanottujen yksinäisten susien toiminta.

Tiedustelupalvelut tekevät tällä hetkellä tiiviisti yhteistyötä, joka ei ole julkista. Toiminnan tulokset eivät siten näy julkisuuteen, mutta kuten Tukholman tapaus järkyttävällä tavalla todistaa, epäonnistumiset näkyvät.

Lähiaikoina eduskunta saa käsiteltäväkseen tiedustelulainsäädäntöä uudistavan lakipaketin. Se tulee tarpeeseen, sillä tällä hetkellä Supo ei voi esimerkiksi selvittää Isisin riveissä taistelevien kymmenien henkilöllisyydeltään tuntemattomien suomalaisten toimia, koska mitään rikosta ei ole tapahtunut, henkilöt ovat tuntemattomia tai he ovat ulkomailla. Tärkeintä lakipaketissa lienee kuitenkin mahdollisuus valtion rajat ylittävään tietoliikennetiedusteluun.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.