Terveetkin oirehtivat

Suomen valttina maailmanlaajuisessa vertailussa on puhdas luonto ja asutun ympäristön saasteettomuus.

Nykyisin tämä imago tahraantuu esimerkiksi leväperäisen kaivostoiminnan ja osaltaan sisävesistöjä kuormittavan turvetuotannon vuoksi. Näin keväisin suurin hengitysilmanlaatua heikentävä asia on ehdottomasti katupöly, joka ylittää parjatun puun pienpoltonkin vaikutukset moninkertaisesti.

Kysymys onkin siitä, miten minimoimme yhteiskuntaamme pyörittävien toimintojen haitat. Laadukas hengitysilma on perusoikeus.

Kuopiossa on todettu olevan jo kahtena keväänä peräkkäin Suomen heikoin ilmanlaatu. Tilanteesta ei voi luikerrella pelkästään paikallisiin ilmasto-olosuhteisiin vedoten, sillä etelämpänä ja pohjoisempana on kaupunkeja, joissa asiat on hoidettu mittausten valossa meitä paremmin.

Tasavallankadun mittauspiste on tosin mitä ilmeisimmin epäedullisessa paikassa, mikä selittää osaltaan korkeita pitoisuuksia. Tosiasia ei kuitenkaan muutu miksikään. Kuopiossa pölisee yksinkertaisesti liikaa.

Katujen hiekoitushiekkaa pitäisikin poistaa keväisin vähintään samalla innolla kuin tiepiirin urakoitsijat levittävät talvella suolaliuosta valtateillemme.

Katujen hiekoituksella ja teiden suolauksella pyritään molemmilla henkilövahinkojen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn. Minne sitten unohtuu ennaltaehkäisevä ote hengityselinsairauksien suhteen? Pienhiukkasaltistus lisää nimittäin tutkitusti riskiä sairastua sydän- ja hengitystiesairauksiin sekä keuhkosyöpään.

Ruutukaava-alueella jopa perusterveet ihmiset oirehtivat. Astmaatikkojen on puolestaan linnoittauduttava sisätiloihinsa. Heidän liikkumisensa ulkona voi olla rajoitetumpaa kuin tuomiotaan istuvilla avovangeilla.

Asian korjaamiseen vaikuttaa kolme asiaa: määrärahat, sääolosuhteet ja työn organisointi.

Kuopiossa hiekanpoisto aloitetaan ruutukaava-alueen ulkopuolella heti säiden salliessa. Kaupungin keskustassa massiivinen operaatio alkaa tulevana yönä kello 4. Tänään kannattaa siis katsoa huolella mihin autonsa yötä vasten pysäköi, jotta välttyisi pysäköintivirhemaksulta sekä huomattavilta hinauskuluilta.

Toivotaan operaatiolle menestystä ja riittävän lämmintä yötä!

Sääolosuhteille emme voi kovinkaan paljoa, mutta nykyistä tarkempien sääennustemenetelmien ja toisaalta hiekanpoistolaitteiden tekninen kehittyminen tulee avuksi pidemmällä aikajänteellä. Kaupungin on puolestaan satsattava hiekanpoistoon todennäköisesti lisää määrärahoja jo tulevina vuosina. Osa tästä rahasta palautuu kaupungin kassaan sairauspoissaolojen ja jopa ennenaikaisten kuolemien vähentymisenä.

Myös työn ohjauksessa ja organisoinnissa on kehitettävää. Mikäli ruutukaava-alueen keskitetty operaatio viivästyy odotettaessa viimeisenkin nurkan sulamista, on projekti pilkottava pienempiin kokonaisuuksiin. Tällöin osa-alueet päästäisiin aloittamaan nykyistä aikaisemmin silläkin uhalla, että tästä aiheutuisi lisäkuluja.

Puhtaammasta hengitysilmasta kannattaa vaikka vähän maksaakin.

Harri Auvinen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston tutkijatohtori ja Kuopion kaupunginvaltuutettu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.