Terveydenhuollon kastijako

Suomalaisten eriarvoinen kohtelu lääkäri- ja hammashoitopalveluissa jatkuu entiseen tapaan.

Terveydenhuolto ei tunne tasa-arvoa, koska suurituloiset pääsevät parhaimpaan hoitoon pienituloisia helpommin. Ilmiö on tunnettu 1980-luvulta alkaen, mutta yksikään hallitus ei ole saanut tätä ongelmaa korjattua. Ei ole valtavasti yritettykään.

Seurauksena on osaltaan se, että varakkaimpien kuolleisuus on vähentynyt huomattavasti enemmän kuin vähävaraisten.

Hoidon hyvä taso ei lohduta, jos hoitoon ei pääse. Jo vuonna 2000 teollisuusmaiden järjestön OECD:n vertailussa osoitettiin, että eriarvoisuus lääkärissäkäynneissä oli suurinta Yhdysvalloissa, Portugalissa ja Suomessa.

Terveydenhoito on pirstoutunut kummallisesti malliin, jossa huono-osaiset asioivat terveyskeskuksissa ja hyväosaiset työterveyshuollossa sekä yksityislääkäreillä.

Eriarvoistumista on myös se, että työterveyshuollossa asioivan ei tarvitse maksaa lääkärillä käynnistä mitään. Terveyskeskuksessa käynti sen sijaan maksaa työttömälle ja vähävaraiselle eläkeläiselle.

Kaiken kukkuraksi julkista rahaa ohjataan Kelan kautta korvaamaan yksityislääkärillä käyntiä. Onko siihen enää varaa? Julkinen terveydenhuolto alkaa yskiä, koska rahasta on pulaa ja sinne on entistä vaikeampi saada henkilöstöä.

Vallitsevaa järjestelmää pönkittää päättäjien vieraantuminen kansalaisten arjesta. Jos kansanedustaja saa erinomaisen työterveyshuollon, samaistuminen hoitoa jonottavaan on vaikeaa.

Eduskunnan tehtäviin kuuluu taata kansalaisten tasa-arvoiset peruspalvelut. Vai onko kansanedustajilla kädet täynnä tärkeämpiä tehtäviä? Mallia saisi sellaisista maista, joissa päättäjät eivät hyväksy Suomen kaltaista kastijakoa.

Nyt äimistellään perussuomalaisten gallupkannatuksen nousua SDP:n rinnalle - ehkä jopa kohta sen ohi. Vanhojen suurten puolueiden vaaliohjelmien kirjoittajat miettivät päät kuumina, kuinka yltyvältä protestilta saadaan vauhti pois.

Erityisen mielenkiintoista on nykyisen politiikan muutosvaatimusten kanavoituminen juuri perussuomalaisille. Eikö suurin oppositiopuolue pysty vakuuttamaan, että se kykenee poistamaan epäkohtia? Niistä yksi on terveydenhuollon eriarvoisuus.

Yleviä lupauksia on annettu ennenkin vaalien alla. Nyt pitäisi kehittää sellainen sanoma, johon äänestäjät luottavat pettymystensä jälkeen.

Esimerkiksi pääministeripuolue keskusta toteaa tavoiteohjelmassaan 2010-luvulle, että terveydenhuollon on oltava arjessa kaikille suomalaisille yhdenvertaisesti saatavilla ja alueiden välisiä terveyseroja on kavennettava.

Puolueiden ympäripyöreitä lupauksia vertailemalla syntyy jonkinlainen käsitys, kuinka tosissaan ne ovat tavoitteissaan. Eri asia on, mitä julistuksista jää hallitusohjelmaan.

Riittävän ja tasa-arvoisen terveydenhoidon takaaminen on äärimmäisen hankalaa, koska kysyntä ylittää kansakunnan rahkeet. Etenkin vanhustenhuolto nielee entistä enemmän verorahoja ja hoitajia.

Koko ajan keksitään yhä kalliimpia hoitoja, mutta onko niihin varaa ainoastaan varakkaimmilla? Jos dementiaan kehitetään superkallis lääke, kuinka sitä voidaan tarjota kaikille dementoituneille vanhuksille?

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Sixten Korkman julkaisi viime viikolla raportin Onko hyvinvointivaltiolla tulevaisuutta? Hänen mielestään velkaantuva julkinen talous on kestämättömällä tolalla.

Väitteet leikkausten tarpeettomuudesta talouskasvun varjolla hän tuomitsi puolueiden poliittiseksi toiveajatteluksi.

Korkmanin mielestä nykyisellä politiikalla hyvinvointivaltio ajautuu rahoitukselliseen umpikujaan.

Terveydenhuollossa kyse ei ole vain eriarvoisuuden lopettamisesta, vaan myös rahan loppumisesta.

Vai loppuvatko työntekijät sitä ennen?

Kirjoittaja on Savon Sanomien kuntatoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.