Terveysjättihakee kasvua ulkomailta

Suomen suurin terveysyhtiö Mehiläinen paisuu jättiluokkaan, jos kilpailuviranomaiset aikanaan hyväksyvät sen aikeet Pihlajalinna-konsernin ostamisesta. Yhdistymisessä syntyisi yhteenlasketulta liikevaihdoltaan 1,4 miljardin euron suurkonserni, joka jättäisi taakseen vuoden alussa yhdistyneiden Terveystalon ja Attendon noin miljardiin nousevan liikevaihdon.

Yksityinen terveysala on jakaantumassa yhä selkeämmin tuhansien työntekijöiden suuryhtiöihin ja muutaman hengen pienyrityksiin. Keskittyminen todennäköisesti jatkuu edelleen, kun suuret toimijat sulauttavat kannattavimpia pieniä sisäänsä yritysostoilla.

Alan kilpailu on vaarassa vähentyä. Tuore yrityskauppa keskittää erityisesti yksityisrahoitteisia palveluja, etenkin työterveyshuoltoa (Kauppalehti 6.11.).

Fuusioilla yksityiset toimijat vastaavat osaltaan yhä kesken olevan valtakunnallisen sote-uudistuksen käänteisiin. Soten nykyvaiheessa palvelujen ulkoistusten kautta matalalla roikkuneet hedelmät on pitkälti poimittu, ja tulevasta vallitsee epävarmuus.

Jos sote toteutuu vihdoin nykyisen hallitusohjelman nuottien mukaisesti, julkisella sektorilla pitäisi olla ensisijainen vastuu myös palvelujen tuottamisesta. Yksityisille yrityksille jäisi sinänsä tarpeellinen ja välttämätön täydentävä rooli. Jättiyhtiöt ovat entistä vahvempia neuvottelijoita, vaikka vastapuolella palvelujen ostajina olisivat kuntia suuremmat maakunnat.

Tulevalla Mehiläisellä on edellytyksiä hakea kasvua myös kansainvälisesti. Etenkin terveydenhuollon digitaalisten palvelujen kehittäjille on avautumassa laajat markkinat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.