Terveysjättihakee kasvua ulkomailta

Suomen suurin terveysyhtiö Mehiläinen paisuu jättiluokkaan, jos kilpailuviranomaiset aikanaan hyväksyvät sen aikeet Pihlajalinna-konsernin ostamisesta. Yhdistymisessä syntyisi yhteenlasketulta liikevaihdoltaan 1,4 miljardin euron suurkonserni, joka jättäisi taakseen vuoden alussa yhdistyneiden Terveystalon ja Attendon noin miljardiin nousevan liikevaihdon.

Yksityinen terveysala on jakaantumassa yhä selkeämmin tuhansien työntekijöiden suuryhtiöihin ja muutaman hengen pienyrityksiin. Keskittyminen todennäköisesti jatkuu edelleen, kun suuret toimijat sulauttavat kannattavimpia pieniä sisäänsä yritysostoilla.

Alan kilpailu on vaarassa vähentyä. Tuore yrityskauppa keskittää erityisesti yksityisrahoitteisia palveluja, etenkin työterveyshuoltoa (Kauppalehti 6.11.).

Fuusioilla yksityiset toimijat vastaavat osaltaan yhä kesken olevan valtakunnallisen sote-uudistuksen käänteisiin. Soten nykyvaiheessa palvelujen ulkoistusten kautta matalalla roikkuneet hedelmät on pitkälti poimittu, ja tulevasta vallitsee epävarmuus.

Jos sote toteutuu vihdoin nykyisen hallitusohjelman nuottien mukaisesti, julkisella sektorilla pitäisi olla ensisijainen vastuu myös palvelujen tuottamisesta. Yksityisille yrityksille jäisi sinänsä tarpeellinen ja välttämätön täydentävä rooli. Jättiyhtiöt ovat entistä vahvempia neuvottelijoita, vaikka vastapuolella palvelujen ostajina olisivat kuntia suuremmat maakunnat.

Tulevalla Mehiläisellä on edellytyksiä hakea kasvua myös kansainvälisesti. Etenkin terveydenhuollon digitaalisten palvelujen kehittäjille on avautumassa laajat markkinat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.