Terveyskampus palvelee pitkään varkautelaisia

Varkauden kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina terveyskampus-nimellä kulkevan sairaalahankkeen toteutettavaksi. Työt alkavat mahdollisesti jo huhtikuun aikana (Savon Sanomat 13. ja 15.1.). Elinkaari­mallilla toteutettavan kiinteistön suunnittelee ja rakentaa Lujatalo Oy, joka myös ylläpitää rakennukset ensimmäiset 20 vuotta. Sairaala maksaa lähes 40 miljoonaa euroa ja siitä tulee 320 ihmisen työpaikka.

Uusien tilojen tarpeesta vallitsi laaja yksimielisyys. Pahat sisätilaongelmat ovat vaivanneet vuosikausia, mutta aivan kohta ne ovat taaksejäänyttä elämää.

Kampukseksi kokonaisuutta kutsutaan siksi, että samoihin tiloihin sijoittuu runsaasti palveluja: terveyskeskus, sairaala, erikoislääkäreiden vastaanotot, hammashoitola, sosiaali­työ ja työterveyshuolto.

Leikkaussaleja sairaalaan ei kuitenkaan tule, vaan ainoastaan toimenpidekeskus päiväkirurgista toimintaa varten. Tilat pienenevät entisestä noin 40 prosenttia. Päiväkirurgiset leikkaukset kuten kaihileikkaukset eivät vaadi anestesiaa, joten keskittämisasetus ei rajoita niiden tekemistä Varkaudessa. Tekonivel­leikkauksille kampuksella ei suunnitelmissa sen sijaan vaikuta olevan tilaa, eikä keskittämis­asetuksen perusteella pidäkään olla.

Aikanaan maakunta päättää, millaisia palveluja missäkin päin maakuntaa tarvitaan ja tarjotaan.

Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana Pohjois-Savon soten edustus, mikä kielii siitä, että kokonaisuus ei ole ainakaan ristiriidassa sote-uudistuksen kanssa. On ilmiselvää, että kampuksen palveluja tarvitaan Varkaudessa, joka on elinvoimainen alue­keskus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.