Terveyskampus palvelee pitkään varkautelaisia

Varkauden kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina terveyskampus-nimellä kulkevan sairaalahankkeen toteutettavaksi. Työt alkavat mahdollisesti jo huhtikuun aikana (Savon Sanomat 13. ja 15.1.). Elinkaari­mallilla toteutettavan kiinteistön suunnittelee ja rakentaa Lujatalo Oy, joka myös ylläpitää rakennukset ensimmäiset 20 vuotta. Sairaala maksaa lähes 40 miljoonaa euroa ja siitä tulee 320 ihmisen työpaikka.

Uusien tilojen tarpeesta vallitsi laaja yksimielisyys. Pahat sisätilaongelmat ovat vaivanneet vuosikausia, mutta aivan kohta ne ovat taaksejäänyttä elämää.

Kampukseksi kokonaisuutta kutsutaan siksi, että samoihin tiloihin sijoittuu runsaasti palveluja: terveyskeskus, sairaala, erikoislääkäreiden vastaanotot, hammashoitola, sosiaali­työ ja työterveyshuolto.

Leikkaussaleja sairaalaan ei kuitenkaan tule, vaan ainoastaan toimenpidekeskus päiväkirurgista toimintaa varten. Tilat pienenevät entisestä noin 40 prosenttia. Päiväkirurgiset leikkaukset kuten kaihileikkaukset eivät vaadi anestesiaa, joten keskittämisasetus ei rajoita niiden tekemistä Varkaudessa. Tekonivel­leikkauksille kampuksella ei suunnitelmissa sen sijaan vaikuta olevan tilaa, eikä keskittämis­asetuksen perusteella pidäkään olla.

Aikanaan maakunta päättää, millaisia palveluja missäkin päin maakuntaa tarvitaan ja tarjotaan.

Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana Pohjois-Savon soten edustus, mikä kielii siitä, että kokonaisuus ei ole ainakaan ristiriidassa sote-uudistuksen kanssa. On ilmiselvää, että kampuksen palveluja tarvitaan Varkaudessa, joka on elinvoimainen alue­keskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.