Terveysmatkailua sopii lisätä laskukone kädessä

Kovin pientä on terveysmatkailu ulkomailta Kuopion yliopistollisen sairaalan hoitoihin. Pian kaksi vuotta on kulunut siitä, kun terveysmatkoja on alettu yliopistosairaalasta markkinoida ja vasta 60 ulkomaista potilasta on hoidettu. KYS tarjoaa kiireettömiä hoitoja, joista syöpähoidot ovat yleisimpiä.

KYS tavoittelee 250 suoriteperusteisesti laskutettavaa ulkomaalaista potilasta vuodessa (Savon Sanomat 12.4.).

Idea ulkomaalaisista potilaista on hyvä, kaunis ja kannatettava. Toivottavasti myös laskukone on ollut kädessä, kun hoitoihin on potilaita otettu ja niistä laskuja kirjoitettu. KYSin arvion mukaan pelkästään viime vuonna ulkomaalaisille annetut hoidot tuottivat 650 000 euroa. Summa vaikuttaa varsin pieneltä. Toivottavasti kyse on nettotuotosta eikä vain hoitolaskujen yhteissummasta.

Sairaanhoidon palveluihin kohdistuu valtavia investointeja, joista KYSin valtava Kaarisairaala-hanke on hyvä esimerkki. Kyse ei ole pelkästään seinistä, koneista ja laitteista ja työntekijöiden palkoista, vaan sairaalan koko infrastruktuurista, jonka ylläpitäminen maksaa.

Potentiaalista asiakaskuntaa on itärajan takana runsaasti. Muutama vuosi sitten Finpro kertoi, että joka vuosi yli 100 000 venäläistä käy hoidoissa ulkomailla, enimmäkseen Saksassa. Suomalaiset ovat toistaiseksi päässeet varsin kehnosti kiinni rahavirtoihin, joita tuollaisen potilasmäärän hoitaminen merkitsee.

Terveysmatkailuintoilussa ei ole mitään pahaa, kunhan muistetaan, ettei oman vastuualueen ulkopuolisten hoidot vaaranna tai heikennä oman alueen potilaiden hoitoa. Tähänastiset määrät eivät varmastikaan heikennä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.