Tiedonkeruu ei huolestuta kuluttajia

Odotettua harvempi kauppaketjujen kanta-asiakkaista kieltää ostostietojensa keräämisen ja hyödyntämisen markkinoinnissa. Sekä S- että K-ryhmässä alle prosentti koko asiakaskunnasta on asettanut eston tiedonkeruulle (SS 7.2.).

Kuluttajien salliva suhtautuminen on yllättävää siihen nähden, miten mittava kohu asiasta syntyi viime kesänä. Tuolloin S-ryhmä ilmoitti alkavansa kerätä ostostietoja entistä tarkemmin, mitä muun muassa Kuluttajaliitto ja tietosuojavaltuutettu pitivät uhkana yksityisyyden suojalle.

Huoleton suhtautuminen ei johdu ainakaan siitä, etteikö huoli tietosuojasta olisi ollut riittävästi julkisuudessa. Moni kuluttaja voi pitää tiedonkeruuta ärsyttävänä, mutta kynnys tehdä asialle jotain ei ylity. Kuluttaja- ja kilpailuviraston lakimies Katri Väänänen selittää estojen vähäisyyttä juuri sillä, että ihmisiltä vaaditaan muutokseen omaa aktiivisuutta.

Tietojen keruu tietoverkoissa ja niiden yhdistely kaupallisiin tarkoituksiin eivät ole ongelmattomia ilmiöitä. Väärissä käsissä tietoja voidaan käyttää myös vääriin tarkoituksiin. Kysymys yksityisyyden suojasta on laaja, ja sitä on pohdittava myös tapauskohtaisesti.

Kovin harvalla ruokalaskut tai muut hankinnat sisältävät arkaluonteista tietoa. Osa voi toivoa henkilökohtaisesti räätälöityä mainontaa ja tarjouksia kiinnostuksensa kohteista.

Miljoonien kuluttajien varsin yhdenmukainen käyttäytyminen kertoo siitä, että suomalaiset suhtautuvat ostostietoihinsa mutkattomasti ja käytännönläheisesti. Jos kauppa pitääkin kirjaa arkisista ostoksista, niin haitanneeko tuo mitään. Kanta-asiakkuuksissa bonukset painavat usein tietosuojahuolia enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.