Tiedonkeruu ei huolestuta kuluttajia

Odotettua harvempi kauppaketjujen kanta-asiakkaista kieltää ostostietojensa keräämisen ja hyödyntämisen markkinoinnissa. Sekä S- että K-ryhmässä alle prosentti koko asiakaskunnasta on asettanut eston tiedonkeruulle (SS 7.2.).

Kuluttajien salliva suhtautuminen on yllättävää siihen nähden, miten mittava kohu asiasta syntyi viime kesänä. Tuolloin S-ryhmä ilmoitti alkavansa kerätä ostostietoja entistä tarkemmin, mitä muun muassa Kuluttajaliitto ja tietosuojavaltuutettu pitivät uhkana yksityisyyden suojalle.

Huoleton suhtautuminen ei johdu ainakaan siitä, etteikö huoli tietosuojasta olisi ollut riittävästi julkisuudessa. Moni kuluttaja voi pitää tiedonkeruuta ärsyttävänä, mutta kynnys tehdä asialle jotain ei ylity. Kuluttaja- ja kilpailuviraston lakimies Katri Väänänen selittää estojen vähäisyyttä juuri sillä, että ihmisiltä vaaditaan muutokseen omaa aktiivisuutta.

Tietojen keruu tietoverkoissa ja niiden yhdistely kaupallisiin tarkoituksiin eivät ole ongelmattomia ilmiöitä. Väärissä käsissä tietoja voidaan käyttää myös vääriin tarkoituksiin. Kysymys yksityisyyden suojasta on laaja, ja sitä on pohdittava myös tapauskohtaisesti.

Kovin harvalla ruokalaskut tai muut hankinnat sisältävät arkaluonteista tietoa. Osa voi toivoa henkilökohtaisesti räätälöityä mainontaa ja tarjouksia kiinnostuksensa kohteista.

Miljoonien kuluttajien varsin yhdenmukainen käyttäytyminen kertoo siitä, että suomalaiset suhtautuvat ostostietoihinsa mutkattomasti ja käytännönläheisesti. Jos kauppa pitääkin kirjaa arkisista ostoksista, niin haitanneeko tuo mitään. Kanta-asiakkuuksissa bonukset painavat usein tietosuojahuolia enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Vanhemmuuden taikaa

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.